Cu toate acestea, relatarea catastrofei naturale din această zonă a rămas în plan secund, cea mai mare parte a presei concentrându-se pe pagubele produse în Statele Unite.
Sandy a răpit 52 de vieţi în Haiti, 11 în Cuba, 2 în Bahamas, 2 în Republica Dominicană, una în Jamaica şi alta în Puerto Rico.
Pentru a veni în ajutorul celor afectaţi în arhipelagul Caraibian, ONU va elibera un fond de urgenţă.
Pagubele cele mai mari sunt înregistrate în Haiti, ţara fiind devastată încă de cutremurul puternic din 2010. Situaţia de aici este cu atât mai gravă cu cât aici erau deja 400.000 de oameni fără adăpost din cauza seismului, numărul acestora crescând cu peste 200.000 de persoane, în urma furtunii tropicale.
Într-o declaraţie oficială, primul ministru din această ţară, Laurent Lamothe, îşi exprimă disperarea: "Suntem în faţa unei crize majore, fără precedent!"
Insula a fost lovită în august de uraganul Isaac, iar populaţia a fost cuprinsă de o epidemie de holeră. Molima a ucis mii de oameni şi aproape jumătate de milion au fost afectaţi.
O persoană a murit în Jamaica şi zeci de familii din au rămas pe drumuri după vizita furtunoasă a lui Sandy. Conform premierului de la Kingston, Portia Simpson Miller, pagubele materiale sunt estimate să depăşească 16.5 milioane de dolari.
"Chiar şi înainte de uragan aveam probleme economice. Acum acestea devin şi mai grave", a spus Simpson Miller.
A urmat Cuba, care a fost lovită puternic. 11 pesoane au pierit în proviciile Santiago şi Guantanamo. 5000 de case s-au prăbuşit parţial, iar 30000 au rămas fără acoperiş. Culturile de de banane, cafea şi trestie de zahăr au fost afectate pe scară largă.
Multe spitale şi şcoli au rămas închise, fiind nevoie de reparaţii imediate.
Fostul secretar general al Asociaţiei Statelor din Caraibe, Norman Girvan, este de părere că reconstrucţia trebuie să aibă loc cât mai repede. În demersul său, oficialul a cerut sprijin ţărilor dezvoltate din regiune şi Naţiunilor Unite.
"Ar trebui să acordăm mai multă atenţie impactului pe care l-a avut Sandy în Haiti, Cuba şi Jamaica. Aici au murit foarte mulţi oameni, infrastructura este la pământ şi din păcate, această regiune nu este la fel de populară pentru mass-media internaţională, aşa cum sunt Statele Unite", a comentat Girvan, pentru The Guardian.
Jurnaliştii britanici sunt de părere că lipsa de hrană şi răspândirea unor boli grave, aşa cum este holera, aduce Haiti în pragul neputinţei de a se reface. Mai mult, poporul acestui stat pare condamnat la nelinişti sociale, care se pot acutiza, dacă ajutorul internaţional va întârzia să apară.