Antena 3 CNN Externe Cea mai mortală zi din ultimii 18 ani. Libanezii nu mai știu unde să fugă: "Nicăieri nu e sigur. Israelul spune că va bombarda tot"

Cea mai mortală zi din ultimii 18 ani. Libanezii nu mai știu unde să fugă: "Nicăieri nu e sigur. Israelul spune că va bombarda tot"

bombardament in liban
Cea mai mortală zi din ultimii 18 ani. Libanezii nu mai știu unde să fugă. FOTO Hepta
de G.M.    |    24 Sep 2024   •   14:05

Bombardamentele de luni ale Israelului asupra Libanului au fost atât de intense, că s-a apreciat că ziua de ieri a fost cea mai sângeroasă din 2006 încoace, scrie CNN. 492 d persoane au murit, inclusiv zeci de copii, și peste 1.600 au fost rănite în atac. Teroarea și disperarea i-a cuprins pe libanezii care au fugit încercând să găsească un loc sigur. "Unde să mergem? Mulți sunt încă blocați pe străzi. Mulți dintre prietenii mei sunt încă blocați în trafic, mulți oameni încearcă să fugă. Nicăieri nu e sigur", spune o femeie, citată de BBC.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa schimbă „echilibrul de putere” pe frontul său de nord, deoarece armata sa a declarat că a lovit luni 1.600 de active Hezbollah în Liban și nu a exclus posibilitatea unei invazii terestre.

Mai multe țări au avertizat că bombardamentele cresc riscul unui război regional mai larg și au cerut să se facă presiuni internaționale urgente pentru a detensiona situația. În ciuda amplorii și intensității atacurilor de luni, niciuna dintre părți nu numește escaladarea actuală un război.

Actualul conflict dintre Israel și Hezbollah amenință să scufunde Orientul Mijlociu într-un „război total”, a avertizat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Armata Israelului i-a sfătuit luni pe cetățenii libanezi să se „îndepărteze de obiectivele” Hezbollah din sudul Libanului și a menționat că raidurile care vizează mișcarea islamistă „vor continua” şi vor fi „mai importante şi mai precise”. De asemenea, IDF a sugerat că e posibilă o incursiune terestră israeliană în Liban pentru a-și atinge obiectivele de război. 

Armata israeliană a anunţat luni seara că a lovit „peste 1.100 de ţinte" ale Hezbollah în ultimele 24 de ore în Liban, unde schimburile de focuri dintre armată şi mişcarea islamistă libaneză au crescut în intensitate în ultimele zile.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, luni, un mesaj adresat poporului libanez, în contextul în care armata israeliană a efectuat, luni, ample bombardamente în sudul Libanului, vizând ținte ale grupării Hezbollah.

Libanezii au început să-și părăsească casele după ce au început să primească pe telefoane sms din Israel și apeluri de la numere necunoscute care-i îndemnau să evacueze imediat zona. Un post de radio popular în Liban a comunicat că a fost piratat și emisia sa a fost întreruptă de un avertisment de evacuare din partea Israelului. Armata israeliană a avertizat civilii să părăsească zonele în care activează și depozitează arme Hezbollah.

Oamenii au spus că au avut puțin timp la dispoziție ca să fugă în siguranță înainte de începerea bombardamentelor.

Un bărbat a declarat că a auzit avioane de război israeliene în timp ce o „ploaie” de bombe cădeau lângă casa lui încă de la 5 dimineața.

Cursurile în școli și universități au fost anulate în toată țara, iar unele zboruri către și dinspre Beirut au fost suspendate. Multe școli au fost închise pentru a fi folosite drept adăposturi pentru cei care caută refugiu.

"Trebuia doar să fugim"

În sudul Libanului, familiile și-a adunat lucrurile și s-au îndreptat spre nordul țării, cu mașini, camioane și motociclete.

Zahra Sawli, studentă din orașul Nabatieh, a declarat pentru BBC Newshour că bombardamentul a fost intens. „M-am trezit la ora 6 dimineața în sunetul bombardamentelor. Până la prânz a devenit foarte intens în zona mea”.

Ea și cei cu care era nu au ieșit din casă de frică, a spus ea. "Unde să mergem? Mulți oameni sunt încă blocați pe străzi. Mulți dintre prietenii mei sunt încă blocați în trafic pentru că mulți oameni încearcă să fugă", a afirmat ea.

La miezul zilei, drumurile din Beirut erau blocate din cauza traficului. BBC a vorbit cu o familie de cinci persoane care sosise cu o singură motocicletă și acum se îndreptau spre Tripoli, în nord. Erau epuizați. "Ce putem să spunem? Trebuia doar să fugim", a spus tatăl.

În timp ce oamenii din sud au ajuns în capitală cu mașini pe care aveau legate valizele, unii dintre locuitorii orașului plecau pe jos.

Mohammed, un palestinian care era împreună cu soția, a vorbit cu BBC la ieșirea din Beirut. Întrebat dacă va rămâne în capitală, a răspuns: „În Liban nicăieri nu ești în siguranță, Israelul spune că vor bombarda peste tot. Acum au amenințat acest cartier, deci unde să mergem? Este înfricoșător, nu știu ce să fac – să mă duc la muncă, să mă duc acasă, nu știu ce să fac”.

În ciuda atmosferei tensionate și incerte din Beirut, unii oameni nu vor însă să plece. „Dacă are loc un război total, ar trebui să fim uniți ca popor, indiferent de afilierea noastră politică, pentru că, în cele din urmă, țara noastră este bombardată”, a declarat un bărbat pentru BBC.

Alții s-au declarat pur și simplu resemnați: "Dacă vor război, ce putem face? Ne-a fost impus. Nu putem face nimic", a declarat pentru Reuters proprietarul unui  magazin.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close