Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a declarat într-un interviu citat de presa internațională că situația devine din ce în ce mai periculoasă la uzina din orașul Energodar, pe care trupele ruse au capturat-o la începutul lunii martie.
Potrivit lui Grossi, cea mai mare centrală nucleară din Europa din Ucraina "este complet scăpată de sub control" iar situația alimentează temerile cu privire la un alt dezastru de tipul celui din 1986, de la Cernobîl.
"Toate principiile de siguranță au fost încălcate, într-un fel sau altul. Și nu putem permite ca asta să continue. Ceea ce este în joc este extrem de grav și periculos", a spus șeful agenției atomice a ONU, reamintind că Zaporojia este "într-o zonă de război".
Grossi avertizează că integritatea fizică a centralei a fost periclitată, în contextul bombardamentelor de la începutul războiului, când Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului.
Oficialul ONU a numit situația de la Zaporojia drept "paradoxală": centrala este controlată de Rusia, dar personalul ucrainean continuă să deruleze operațiunile nucleare, ceea ce duce la inevitabile fricțiuni și posibile violențe.
Șeful AIEA: "La Zaporojia se întâmplă ce n-ar trebui să se întâmple niciodată într-o centrală nucleară"
Rafael Grossi a indicat că AIEA are "unele contacte" cu personalul de la Zaporojia, dar acestea sunt "defectuoase" și "improvizate".
El a mai arătat că lanțul de aprovizionare cu echipamente și piese de schimb a fost întrerupt și nu există certitudinea că acest complex primește tot ce are nevoie.
"Când puneți toate acestea cap la cap, aveți o sumă de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalație nucleară. Și acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranței și securității, pentru reparații și asistență, așa cum am făcut deja la Cernobîl", a insistat directorul AIEA.
Grossi a vizitat fosta centrală nucleară de la Cernobîl pe 27 aprilie și a postat pe Twitter că nivelul de siguranță de acolo era similar "unui avertizor roșu de pericol".
Secretar de stat american: "Rușii trag din Zaporojia știind că ucrainenii nu pot riposta"
El a precizat, marți, că misiunea de asistență AIEA în locația dezastrului din 1986 "a avut foarte mult succes până în prezent".
Forțele ruse au ocupat zona puternic contaminată din jurul fostei centrale de la Cernobîl la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie.
Ulterior, aceasta a revenit sub controlul ucrainenilor la sfârșitul lunii martie.
Luni, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Moscova că folosește centrala de la Zaporojia ca bază pentru a lansarea de tiruri împotriva ucrainenilor, știind că aceștia nu pot riposta, pentru că ar putea lovi un reactor nuclear sau un depozit de deșeuri radioactive.
"Aceasta aduce ideea de 'scut uman' la un nivel nou, îngrozitor", a spus oficialul american.
Foto principală și galerie: centrala nucleară Zaporojia; imagini de ansamblu și detalii ale instalațiilor. În unele imagini se văd soldați ruși care asigură controlul instalației