Antena 3 CNN Externe Cea mai mare captură de ruși de la începutul războiului. Ucrainenii au luat prizonieri și luptătorii „TikTok” ai lui Kadîrov

Cea mai mare captură de ruși de la începutul războiului. Ucrainenii au luat prizonieri și luptătorii „TikTok” ai lui Kadîrov

prizonieri rusi bun
Prizonieri ruși, capturați de ucraineni după ce au cucerit o unitate militară din Kursk. Foto: X/Anton Gherașenko
de Robert Kiss    |    15 Aug 2024   •   11:59

Forțele speciale ucrainene au capturat 102 soldați ruși și ceceni în regiunea Kursk pe 14 august, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Kyiv Independent. Printre cei capturați sunt și cecenii lui Ramzan Kadîrov. 

Ca parte a incursiunii transfrontaliere a Ucrainei în regiunea rusă Kursk , forțele speciale ale SBU au desfășurat o operațiune la o bază militară rusă pe 14 august, care a dus la cea mai mare caputră de soldați ruși de la începutul războiului, potrivit Reuters. 

Prizonierii de război aparțin Diviziei ruse 144 și unității Akhmat, un grup de forțe cecene care luptă pentru Rusia. Pe rețelele sociale au apărut imagini din momentul în care aceștia s-au predat.

„Luptătorii Grupului Special „Alpha” au capturat bastionul companiei, o structură betonată și fortificată calitativ din toate părțile - cu comunicații subterane și camere pentru cazarea personalului, cantină, cameră de arme și baie. Inamicul nu avea de gând să se predea”, a scris pe rețeaua X Anton Ghearșenko, consilierului ministrului de interne ucrainean.

Apti Alaudinov, comandantul unității Akhmat, a fost primul comandant rus care a recunoscut pierderile de trupe ruse suferite în urma incursiunii Ucrainei în Kursk.

Alaudinov, un apropiat al dictatorului cecen Ramzan Kadîrov și oficial în Ministerului rus al Apărării, a recunoscut pe 7 august că „oamenii noștri au murit, acesta este un fapt. Inamicul a intrat în mai multe așezări”.

Șeful armatei ucrianene, Oleksandr Sîrski, i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski pe 14 august că forțele ucrainene care operează în regiunea Kursk au capturat peste 100 de soldați ruși.

Nu este clar dacă Sîrski se referea la rezultatele aceleiași operațiuni speciale.

Zelenski a declarat pe 14 august că este „recunoscător tuturor celor implicați”, iar luarea prizonierilor ruși ar permite Ucrainei să recupereze mai mulți prizonieri care sunt în Rusia.

„Acest lucru va grăbi întoarcerea acasă a băieților și fetelor noastre”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat pe 13 august că „spre deosebire de Rusia, Ucraina nu încearcă să pună stăpânire pe teritoriu” cucerit în Rusia.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close