O nouă specie de broască ţestoasă, care a trăit în urmă cu 220 de milioane de ani, a fost descoperită în sud-vestul Chinei. Au fost evidenţiate cu această ocazie elemente esenţiale legate de evoluţia carapacei şi a corpului acestor reptile, potrivit unui studiu publicat joi în revista Nature. Odontochelys Semistestacea, cea mai primitivă dintre ţestoasele cunoscute în prezent, indică faptul că primele reprezentante ale speciei nu aveau iniţial carapace pe spate. Pe burtă aveau însă o carapace comparabilă cu cea pe care o au ţestoasele din zilele noastre.
?Se confirmă astfel teoria conform căreia carapacea s-ar fi format pornind de la coloana vertebrală şi de la coaste, mai degrabă decât de la piele - cum e cazul osteodermelor, de tipul crocodililor -, aşa cum credeau unii cercetători", a declarat Xiao-chun Wu, paleontolog la Muzeul canadian al Naturii din Ottawa. ?Cu Odontochelys, avem o dovadă clară a acestui proces la un adult", a mai spus Wu.
Alte caracteristici ale Odontochelys Semistestacea sunt necunoscute la ţestoasele zilelor noastre, printre ele numărându-se prezenţa dinţilor şi a unei carapace dorsale incomplete, care o apăra de prădătorii acvatici.
Sursa foto: msnbc.msn.com.
Antena3.ro