Antena 3 CNN Externe Ce vorbește Biden în privat despre Netanyahu și Putin: „Fiu de cățea”. Dezvăluiri din cartea celui mai celebru jurnalist din lume

Ce vorbește Biden în privat despre Netanyahu și Putin: „Fiu de cățea”. Dezvăluiri din cartea celui mai celebru jurnalist din lume

GettyImages-2175010411
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    09 Oct 2024   •   14:15

Potrivit celei mai recente cărți scrise de legendarul jurnalist Bob Woodward, care prezintă detalii din culisele de la Casa Albă, președintele SUA, Joe Biden, ar fi spus despre premierul israelian Benjamin Netanyahu că este „un fiu de cățea”. Despre Putin, Biden ar fi spus că este „întruchiparea răului”.

„Acel fiu de cățea, Bibi Netanyahu, este un tip rău. E un nenorocit!”, ar fi spus Biden în privat despre premierul israelian unuia dintre colaboratorii săi în primăvara lui 2024, pe măsură ce războiul Israelului din Gaza s-a intensificat, scrie Woodward, potrivit CNN.

„Al dracului Putin”, le-a spus Biden consilierilor din Biroul Oval la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Woodward. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului.”

Cartea, „War”, dezvăluie, de asemenea, noi detalii despre conversațiile private ale lui Donald Trump cu Putin – și un transport secret de echipamente de testare Covid-19 trimise de Trump președintelui rus pentru uzul său personal în timpul apogeului pandemiei. Trump a negat aceste informații.

Bazată pe sute de ore de interviuri, cartea „War” este plină de detalii noi despre confruntările cu mize mari. Cartea explorează războaiele politice și personale pe care Biden le-a purtat în timpul președinției sale, inclusiv detalii despre decizia sa de a se retrage din campania din 2024 și conversații despre problemele legale ale fiului său, Hunter Biden.

Cele mai interesante informații din cartea „War”:

– Woodward scrie că echipa de securitate națională a lui Biden a crezut la un moment dat că există o amenințare reală, o șansă de 50%, ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina.

– Biden a spus că „nu ar fi trebuit să-l aleagă niciodată” pe procurorul general Merrick Garland în timpul unei conversații despre problemele juridice ale fiului său.

– Biden a criticat modul în care fostul președinte Barack Obama a gestionat invazia Crimeei de către Putin în 2014, concluzionand că „Barack nu l-a luat niciodată pe Putin în serios”.

– Citând un consilier al lui Trump, Woodward raportează că au existat „poate până la șapte” apeluri între Trump și Putin de când Trump a părăsit Casa Albă în 2021.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a declarat că „niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”.

„Ar fi atât de nebun”

Woodward relatează că în perioada premergătoare invaziei Rusiei, SUA au obținut o „comoară” de informații, care a arătat „în mod concludent” în octombrie 2021 că Putin intenționa să invadeze Ucraina cu 175.000 de soldați.

„A fost o lovitură uimitoare a serviciilor de informații, inclusiv a unei surse din interiorul Kremlinului”, relatează Woodward. Sursele directe sunt printre cele mai sensibile din lumea informațiilor.

„A fost ca și cum ar fi intrat în secret în cortul comandantului inamic și s-au aplecat peste hărți, examinând numărul și mișcarea brigăzilor și întreaga secvență planificată asupra invaziei”, scrie Woodward.

În timp ce Biden și consilierii săi au fost de acord că planul era „foarte serios”, le era încă greu – și aliații lor – să creadă.

„Asta este ceea ce Putin plănuiește să facă”, i-a spus directorul CIA, Bill Burns, lui Biden, potrivit lui Woodward.

„Ar fi atât de nebunesc”, a răspuns Biden.

„Doamne ferește!”, a spus Biden. „Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?”

Biden l-a confruntat pe Putin cu serviciile de informații de două ori în decembrie 2021, mai întâi într-o conferință video și apoi în ceea ce Woodward descrie ca un „apel fierbinte de 50 de minute” care a devenit atât de aprins încât, la un moment dat, Putin „a crescut riscul unui război nuclear într-un mod amenințător.”

Biden a răspuns reamintindu-i lui Putin că „este imposibil să câștigi” un război nuclear.

În ciuda avertismentelor repetate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Putin va invada efectiv, chiar și după ce vicepreședintele Kamala Harris i-a spus în timpul unei întâlniri din februarie 2022 la Conferința de securitate de la München că o invazie este iminentă.

Harris i-a spus lui Zelenski că trebuie să „înceapă să se gândească la lucruri precum să existe un plan de succesiune pentru a conduce țara dacă ești capturat sau ucis sau nu poți guverna”. După întâlnire, scrie Woodward, Harris a spus că este îngrijorată că ar putea fi ultima dată când l-au văzut.

„Momentul cel mai periculos al întregului război”

Una dintre cele mai dramatice scene din „Război” dezvăluie cât de alarmați au devenit Biden și echipa sa de securitate națională cu privire la perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare.

Până în septembrie 2022, rapoartele serviciilor de informații americane au dezvăluit o „evaluare profund deranjantă” a lui Putin – că era atât de disperat de pierderile pe câmpul de luptă încât ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Pe baza noilor rapoarte, Casa Albă credea că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică - o evaluare izbitoare care a crescut vertiginos de la 5% și apoi 10%, relatează Woodward.

„Pe toate canalele, intrați pe linie cu rușii”, l-a instruit Biden pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Spuneți-le ce vom face ca răspuns”, a spus el, potrivit lui Woodward.

Cartea relatează un apel telefonic tensionat între secretarul Apărării Lloyd Austin și omologul său rus în octombrie 2022.

„Dacă ai face asta, toate constrângerile în care am operat în Ucraina ar fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului Apărării Serghei Şoigu, potrivit Woodward. „Acest lucru ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care nicio nu vedeți posibilă”.

„Nu îmi place să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.

"Dl. Ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „Sunt liderul celor mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”

Două zile mai târziu, rușii au cerut un alt apel. De data aceasta, ministrul rus al apărării a susținut în mod dramatic că ucrainenii plănuiau să folosească o „bombă murdară” – o poveste falsă despre care SUA credeau că Kremlinul o pretinde ca pretext pentru a folosi o armă nucleară.

„Nu te credem”, a spus Austin ferm ca răspuns, conform lui Woodward. „Nu vedem niciun indiciu în acest sens, iar lumea va vedea asta.”

„Nu o face”, i-a spus el lui Șoigu.

„Am înțeles”, a răspuns Șoigu.

„Probabil a fost cel mai emoționant moment al întregului război”, a spus mai târziu Colin Kahl, un oficial înalt al Pentagonului, despre acest episod.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close