Comisia Europeană va lansa, miercuri, la Bruxelles, o alianţă mondială împotriva abuzurilor sexuale asupra copiilor comise prin intermediul internetului, informează
Mediafax.La această alianţă vor adera 48 de state, ţările participante urmând să decidă, ulterior, măsuri la nivel naţional pentru realizarea obiectivelor alianţei. Alianţa va fi lansată de Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, împreună cu Eric Holder, procurorul general al SUA.
Potrivit unui comunicat de marţi al Reprezentanţei Comisiei Europene, această iniţiativă doreşte să reunească factorii de decizie la nivel mondial, pentru o mai bună identificare şi ajutorare a victimelor, precum şi pentru aducerea în faţa justiţiei a autorilor acestor infracţiuni.
La conferinţa de lansare a alianţei vor participa miniştri şi înalţi funcţionari din cele 27 de state membre ale UE şi din alte 21 de ţări din afara Uniunii Europene, respectiv Albania, Australia, Cambodgia, Croaţia, Elveţia, Filipine, Georgia, Ghana, Japonia, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Serbia, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Turcia, Ucraina şi Vietnam.
Potrivit sursei citate,
ţările care participă la alianţă se angajează să îndeplinească mai multe obiective politice, astfel încât, în urma intensificării cooperării internaţionale, lupta împotriva abuzului sexual asupra copiilor prin intermediul internetului să devină mai eficientă.
"
În spatele fiecărei imagini care înfăţişează un abuz asupra unui copil, se află un copil maltratat, o victimă exploatată şi neajutorată. Odată ce ajung pe internet, aceste imagini pot circula la nesfârşit. Responsabilitatea noastră este de a-i proteja pe copii, indiferent unde locuiesc, şi de a-i aduce pe infractori în faţa justiţiei, indiferent de locul din care operează. Singura modalitate de a realiza acest obiectiv este de a ne uni forţele pentru a întreprinde acţiuni mai ferme şi mai bine coordonate la nivel mondial", susţine Cecilia Malmström.
Potrivit sursei citate,
se estimează că peste un milion de imagini înfăţişând copii supuşi abuzului şi exploatării sexuale circulă în prezent pe internet. Potrivit Biroului ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC), în fiecare an sunt adăugate 50 000 de noi imagini cu abuzuri comise asupra copiilor.