Rusia a luat Belarusul drept "ostatic nuclear", au spus, duminică, oficialii de la Kiev.
Vladimir Putin a menționat că zece avioane au fost deja pregătite să folosească încărcături atomice.
Însă Statele Unite ale Americii au transmis că nu văd niciun indiciu conform căruia Rusia ar fi pregătită să folosească astfel de arme.
Oficialii de la Washington au precizat că vor continua să monitorizeze implicațiile planului prezentat de Rusia cu privire la armele nucleare din Belarus.
NATO, la rândul său, a calificat decizia Moscovei drept "periculoasă și iresponsabilă" și a transmis că va urmări îndeaproape situația.
Și Guvernul german a denunțat o "nouă tentativă de intimidare nucleară" din partea Rusiei.
Cum a justificat Putin decizia de a trimite arme atomice în Belarus
"Nu este nimic neobișnuit aici: SUA fac acest lucru de zeci de ani. Ei își desfășoară de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor", a declarat Vladimir Putin într-un interviu la televiziunea rusă.
Președintele rus a precizat că a convenit cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, că poate amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare.
Până la data de 1 iulie, Rusia și-a propus să finalizeze construcția unui siloz pentru arme nucleare tactice în această țară.
Experții arată că această evoluție este semnificativă, deoarece Rusia s-a lăudat până recent cu faptul că, spre deosebire de SUA, nu a desfășurat arme nucleare în afara granițelor sale.