Antena 3 CNN Externe Ce ținte militare din Rusia ar ataca Ucraina dacă ar primi undă verde de la Occident

Ce ținte militare din Rusia ar ataca Ucraina dacă ar primi undă verde de la Occident

Bianca Chirilă
3 minute de citit Publicat la 07:00 16 Sep 2024 Modificat la 07:00 16 Sep 2024
rachete himars
Ucraina a prezentat SUA o listă cu ținte militare din Rusia pe care le-ar ataca dacă ar primi undă verde. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după un nou atac al forţelor ruse contra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei. De asemenea, Ucraina a prezentat SUA o listă cu ținte militare din Rusia pe care le-ar ataca dacă ar primi undă verde, transmite Kyiv Independent.

„Doar o soluţie sistemică ne permite să ne opunem acestei terori: soluţia razei lungi de acţiune pentru a distruge aviaţia militară rusă acolo unde îşi are baza'. Aşteptăm decizii adecvate care să vină în primul rând de la SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia”, a subliniat Zelenski.

În ultimele săptămâni, Ucraina a tot sperat că aliații săi occidentali îi vor permite să lovească adânc teritoriul rusesc cu arme cu rază lungă de acțiune.

De la începutul războiului, Rusia a reușit să atace Ucraina de pe pozițiile sale din spatele graniței, în timp ce SUA și alți furnizori de arme au interzis Ucrainei să le folosească pentru a riposta, invocând adesea temeri de escaladare.

Potrivit The Guardian, Marea Britanie a decis deja că îi va permite Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow pentru a ataca Rusia. Pe de altă parte, Casa Albă discută despre potențiale ținte pe care Ucraina le-ar putea lovi cu armele sale cu rază lungă de acțiune, transmite Politico.

Dar speranțele unui anunț pozitiv în timpul întâlnirilor dintre președintele Joe Biden și prim-ministrul britanic, Keir Starmer, la Washington, pe 13 septembrie au fost spulberate, iar procesul de luare a deciziilor pare să fi fost amânat până la Adunarea Generală a ONU de la New York la sfârșitul acestei luni.

O zi mai târziu, pe 13 septembrie, la Kiev, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că permiterea Ucrainei să folosească ATACMS pentru a lovi ținte adânci în interiorul Rusiei este subiectul unor „consultări intense”.

De asemenea, duminică, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a exclus sub orice formă livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune. Cancelarul Germaniei a declarat că  indiferent de deciziile luate de parteneri, țara sa va spune un nu hotărât.

Țintele militare din Rusia vizate de Ucraina

Ucraina așteaptă cu nerăbdare potențiala ridicare a restricțiilor, ministrul Apărării Rustem Umerov spunând în august că a prezentat SUA o listă de ținte propuse în Rusia.

Un raport de luna trecută al Institutului pentru Studiul Războiului a identificat nu mai puțin de 250 de obiective militare și paramilitare care sunt în raza de de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.

Multe dintre obiectivele militare și paramilitare aflate în raza de acțiune a ATACMS sunt baze militare mari, stații de comunicații, centre logistice, instalații de reparații, depozite de combustibil, depozite de muniție și cartiere generale permanente, care ar fi extrem de dificil sau imposibil de mutat sau întărit rapid.

Dacă sunt plasate aproape de liniile frontului din Ucraina, armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident ar putea pune în zona de tragere vaste zone de teritoriul rusesc. Zona include baze militare, aerodromuri, concentrări de trupe și depozite de muniții.

Foarte multe centre de populație ar fi, de asemenea, în raza de acțiune, inclusiv orașele Rostov-pe-Don (populație: 1,1 milioane), Voronej (populație: 1 milion), Krasnodar (populație: 1,1 milioane), Lipetsk (populație: 496.000), Briansk (populație: 350.000), Smolensk (populație: 310.000), precum și orașul-port cheie Novorossiisk la Marea Neagră (populație: 262.000).

Rușii au bombardat din nou Harkov

Duminică după-amiază, o bombă ghidată lansată de aviaţia rusă a atins un imobil rezidenţial din Harkov.

„Numărul răniţilor se ridică la 41 de persoane”, a indicat pe Telegram şeful administraţiei regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, care a precizat că o femeie şi un băiat de 12 ani sunt într-o stare gravă.

Volodimir Zelenski a adăugat că Rusia a lovit, tot duminică, regiunile Sumî şi Doneţk. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata rusă efectuează în fiecare zi „cel puţin 100 de atacuri aeriene de acest tip” cu bombe ghidate. 

×
x close