Antena 3 CNN Externe Ce sunt, de fapt, și cum funcționează celebrele baloanele cu gunoi ale lui Kim Jong Un. Coreea de Sud se teme de un atac biologic

Ce sunt, de fapt, și cum funcționează celebrele baloanele cu gunoi ale lui Kim Jong Un. Coreea de Sud se teme de un atac biologic

A.D.
2 minute de citit Publicat la 07:00 25 Oct 2024 Modificat la 13:00 25 Oct 2024
baloane cu gunoi coreea de nord captura
Peste 5500 de baloane cu gunoi și bălegar au explodat în Coreea de Sud într-o singură lună. Foto: captură video

Coreea de Nord a trimis într-o singură lună, între 28 mai și 22 iunie, peste 5 530 mii de baloane pline cu gunoi peste graniță, în Coreea de Sud. Investigațiile recente ale autorităților sud-coreene, arată că aceste baloane, realizate cu pungi de plastic pline cu gunoi și bălegar, sunt înfășurate într-o centură cu explozibil și că sunt folosite pentru a provoca incendii și pagube în depozite, fabrici, locuințe private. Cele mai mari aeroporturi au fost închise de 20 de ori din cauza lor. Guvernul de la Seul se teme că dictatorul din Coreea de Nord intenționează să le folosească la un moment dat ca arme biologice.  

„Majoritatea baloanelor colectate de armată erau echipate cu cronometre și curele de explozibil”, a spus un oficial militar, citat de Chosun Daily. 

Baloanele au fost, de asemenea, echipate cu un cronometru care a generat o scânteie pentru a detona centura cu explozibil, provocând împrăștierea și căderea sacilor de gunoi. Modul în care au fost proiectate aceste baloane sugerează că au fost create ca arme cu intenții specifice, reprezentând o amenințare pentru Coreea de Sud.

Datele obținute de la Ministerul Apărării de către reprezentantul Chai Hyun-il al Partidului Democrat au dezvăluit pe 6 octombrie că baloanele de gunoi au fost realizate prin atașarea unor pungi de plastic pline cu gunoi și bălegar la baloane de cauciuc cu diametrul de 3 până la 4 metri.

Sacii sunt atașați la un cronometru de încălzire alimentat de baterii, potrivit Ministerului Apărării. O centură de eplozibil este înfășurată în jurul sacului de gunoi ca o centură și conectată la cronometru cu fire. După ce balonul decolează și trece o anumită perioadă de timp, cronometrul trimite un curent electric prin fire, creând o scânteie. Acest lucru aprinde explozibilul, provocând ruperea pungii și împrăștierea conținutului său.

Aceste curele cu explozibil explică de ce au izbucnit incendii în unele locuri unde au aterizat baloanele. Un oficial al șefilor de stat major a spus: „Dacă balonul cade la pământ mai repede decât timpul stabilit pe cronometru, praful de pușcă ar putea exploda pe pământ, dând foc sacului de gunoi”.

În timp ce Coreea de Nord susține că lansează aceste baloane ca răzbunare pentru activiștii sud-coreeni care trimit pliante cu propagandă anti-Pyongyang, experții militari avertizează că aceste baloane ar putea fi parte dintr-o strategie de atac militar. 

Precizia acestor lansări s-a îmbunătățit considerabil. În a doua rundă de lansări de baloane din iunie, doar 12,5% dintre baloane au aterizat pe teritoriul sud-coreean. Dar până la a zecea rundă din iulie, rata a crescut la 96%, o creștere de opt ori a preciziei în doar o lună. Unii chiar au aterizat în locații specifice, cum ar fi palatul prezidențial Yongsan, Biblioteca Adunării Naționale și clădirea Ministerului Apărării, indicând o abordare mai direcționată.

„Prin lansarea a mii de aceste baloane, Coreea de Nord pare să acumuleze date despre factori precum direcția vântului, viteza vântului, timpul de funcționare al cronometrului și cantitatea de hidrogen utilizat în baloane”, a declarat Cheong Seong-chang, de la Centrul pentru Strategia Peninsula Coreeană de la Institutul Sejong. „În viitor, ei ar putea fi capabili să atingă ținte cu o acuratețe considerabilă.”

Unii experți sunt îngrijorați că Coreea de Nord ar putea umple baloanele cu agenți biologici sau chimici în loc de gunoi. Deși nu au fost detectați agenți biologici sau chimici în baloane, experții avertizează că există pericolul ca acestea să transporte bacterii sau toxine. 

×
x close