Antena 3 CNN Externe Ce spune Moscova despre războiul din Ucraina, după schimbul de prizonieri cu Occidentul: "E vorba de securitatea națională"

Ce spune Moscova despre războiul din Ucraina, după schimbul de prizonieri cu Occidentul: "E vorba de securitatea națională"

Ministerul rus de Externe Moscova hepta
Ministerul rus de Externe. Sursă foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2024   •   16:44

Kremlinul a exclus, vineri, orice progres imediat în eventualele negocieri legate de conflictul în Ucraina, în contextul celui mai mare schimb de deținuți între Rusia şi Occident, transmite Agerpres.

"Când vorbim de Ucraina şi de probleme internaționale mai complexe, principiile sunt complet diferite. Acestea sunt principiile intereselor naționale, ale securității naționale. Munca se face într-un mod cu totul diferit, după alte principii", a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a răspuns astfel după ce a fost întrebat cu privire la posibilitatea unui progres diplomatic între Kiev şi Moscova după schimbul de deținuți.

La peste doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, negocierile între Kiev şi Moscova sunt blocate, fiecare tabără având cerințe aparent ireconciliabile.

Ucraina a organizat la jumătatea lunii iunie în Elveția un summit pentru pace, cu participarea a circa 100 de țări şi organizații internaționale. Rusia a fost exclusă de la această reuniune, iar China a refuzat să participe în aceste condiții.

Recent, Ucraina a anunțat că va elabora până în noiembrie - luna alegerilor prezidențiale din SUA - un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit, la care Rusia să fie invitată.

Un consilier al lui Zelenski spune că Ucraina e pregătită de negocieri cu Rusia, în baza dreptului internațional

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat această idee într-un interviu acordat, săptămâna aceasta, mai multor organizații mass media franceze. Potrivit lui Zelenski, "lumea întreagă", inclusiv Ucraina, dorește ca Moscova să participe la viitorul summit pentru pace în acest an.

Președintele rus Vladimir Putin a pus, luna trecută, drept condiție pentru astfel de discuţii, cedarea, de către Ucraina, a celor patru regiuni anexate în toamna anului 2022, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Rusia vrea retragerea trupelor ucrainene din aceste patru regiuni și somează Kievul să renunțe la aspirația sa de a adera la NATO.

Aceste cerințe sunt văzute de mulți drept inacceptabile pentru Ucraina și pentru aliații săi.

Ucraina este pregătită pentru negocieri de pace cu Rusia, dar exclusiv pe baza dreptului internațional, a declarat pe 30 iulie Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean.

Consilierul președinției de la Kiev a subliniat, totodată, că eventualele negocieri vor avea succes numai dacă "vor funcționa instrumentele de a forța agresorul să accepte pacea".

În mod specific, Podoliak a explicat că este vorba de a livra armatei ucrainene cantitățile cerute de armament, de a permite Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul Federației Ruse în adâncime cu arme occidentale şi de a înăspri sancțiunile economice împotriva Rusiei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close