Talibanii au negat informaţiile din presă potrivit cărora reprezentanţii lor s-au întâlnit cu oficiali ruşi pentru a discuta despre ameninţarea reprezentată de gruparea Stat Islamic, după ce un ziar britanic a scris că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi avut o întrevedere cu liderul taliban.
Săptămâna trecută, un oficial rus de rang înalt a declarat că interesele Rusiei "coincid în mod obiectiv" cu cele ale talibanilor în lupta împotriva grupării Stat Islamic, care are un bastion în estul Afganistanului, relatează Reuters în pagina electronică.
Oficialul preciza că au fost stabilite canale de comunicaţii cu talibanii pentru a face schimb de informaţii.
Moscova, care în prezent conduce o campanie de bombardamente în Siria împotriva grupării Stat Islamic, este îngrijorată de posibila extindere a mişcării radicale din Afganistan în statele vecine precum Tadjikistan sau Uzbekistan.
Talibanii au afirmat într-un comunicat că sunt în contact cu ţări din regiune, dar au precizat că nu au discutat despre un sprijin împotriva Statului Islamic.
"Emiratul Islamic are contacte cu multe ţări regionale pentru a pune capăt invaziei americane din ţara noastră şi considerăm că acesta este dreptul nostru legitim", a subliniat organizaţia islamistă.
"Dar nu vedem nevoia de a primi ajutor din partea nimănui referitor la Daesh (gruparea SI-n.r.) şi nici nu am contactat sau discutat cu cineva despre acest lucru", au adăugat talibanii.
Publicaţia britanică The Sunday Times a citat un comandant taliban care afirma că Putin s-a întâlnit în septembrie cu liderul talibanilor, mollahul Akhtar Mansour, pentru a discuta despre un posibil sprijin din partea Rusiei.
"Putin s-ar fi întâlnit cu Mansour la cină, seara târziu, la o bază militară din Tadjikistan, în septembrie", a relatat publicaţia, adăugând că un purtător de cuvânt al Kremlinului a precizat că aceste informaţii "nu sunt relevante".
Mansour, mult timp adjunct al fondatorului mişcării talibane, mollahul Mohammad Omar, a preluat conducerea grupării după anunţul din iulie potrivit căruia Omar a murit în urmă cu peste doi ani, iar decesul său a fost ţinut secret.
Militanţii talibani au avut confruntări cu grupări care au jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic, în special în provincia estică Nangarhar, unde contestă conducerea talibanilor asupra insurgenţei.
Confruntarea ar putea avea de asemenea legătură cu o luptă internă între talibani, întrucât unii dintre ei resping conducerea lui Mansour.