Antena 3 CNN Externe Ce se va întâmpla dacă TikTok va fi închis? Utilizatorii caută deja variante pentru a putea folosi în continuare aplicația

Ce se va întâmpla dacă TikTok va fi închis? Utilizatorii caută deja variante pentru a putea folosi în continuare aplicația

A.S.
5 minute de citit Publicat la 20:22 15 Ian 2025 Modificat la 20:22 15 Ian 2025
telefon tiktok
Va putea fi folosit în continuare TikTok chiar dacă aplicația este închisă? Foto: Hepta

TikTok va fi interzis în SUA începând de duminică, 19 ianuarie, cu excepția cazului în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american. Dar chiar dacă cea mai înaltă autoritate judiciară a țării este de acord cu instanțele inferioare - și cu Congresul - că platforma reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, acest lucru îi va împiedica de fapt pe americani să o folosească?

Vor exista modalități de a ocoli interdicția - sau ar putea președintele ales Donald Trump să găsească o modalitate de a opri o lege la care spune că se opune, chiar dacă instanțele o susțin?

Va putea fi folosit în continuare TikTok chiar dacă aplicația este închisă?

Cea mai plauzibilă modalitate prin care SUA ar interzice TikTok ar fi obligarea magazinelor de aplicații, cum ar fi Google Play Store și App Store de la Apple, să o facă indisponibilă pentru descărcare în acea regiune, notează BBC.

Parlamentarii americani au cerut deja firmelor de tehnologie să fie pregătite să elimine aplicația din magazinele lor în cazul în care interdicția intră în vigoare.

Acest lucru ar însemna că oamenii nu ar mai putea utiliza un mijloc legitim de a accesa TikTok - deși ar însemna, de asemenea, că persoanele care au deja aplicația ar avea-o în continuare pe telefoanele lor.

Deoarece aplicația nu ar mai fi disponibilă publicului, noile actualizări nu ar mai putea fi livrate utilizatorilor din SUA - ceea ce ar face ca aplicația să fie mai defectuoasă și, în cele din urmă, inutilizabilă.

Să nu mai vorbim de faptul că multe actualizări sunt furnizate pentru a remedia breșele de securitate din aplicații, astfel încât, dacă TikTok nu mai primește actualizări, hackerii ar putea avea acces la milioane de dispozitive.

Desigur, există modalități de a ocoli o astfel de interdicție.

Pe TikTok circulă deja multe videoclipuri care informează utilizatorii cum să utilizeze o rețea privată virtuală (VPN) - o modalitate de a face să pară că se află în altă regiune.

Regiunea magazinelor de aplicații poate fi, de asemenea, modificată pe majoritatea dispozitivelor, astfel încât, teoretic, oricine poate accesa aplicații din alte țări - deși acest lucru poate cauza alte probleme, ca să nu mai vorbim de încălcarea probabilă a termenilor și condițiilor.

De asemenea, este posibil să se instaleze aplicații descărcate de pe internet prin modificarea unui dispozitiv - ceea ce poate încălca legislația privind drepturile de autor - și prezintă propriile riscuri. Cu toate acestea, guvernul a anticipat acest lucru și propune, de asemenea, să interzică „serviciilor de găzduire pe internet” să ofere oamenilor acces la aplicație.

Prin urmare, dacă interdicția va lua această formă, este probabil ca cei care sunt hotărâți să utilizeze TikTok după intrarea în vigoare a acesteia să poată face acest lucru, dar nu va fi experiența cu care sunt obișnuiți.

Cum altfel ar putea fi interzis TikTok?

Guvernul mai are la dispoziție și alte căi - de exemplu, după ce India a interzis TikTok în 2020, a ordonat furnizorilor de internet să blocheze complet accesul la aplicație.

Și chiar dacă oamenii ar folosi un VPN, există încă modalități prin care TikTok ar putea, teoretic, să determine dacă o persoană are sediul în SUA și apoi să-i prezinte pur și simplu un ecran care să spună că aplicația nu este disponibilă în țara lor.

Rămâne de văzut dacă TikTok va decide să ajute guvernul în propria sa interdicție, dar Reuters a raportat că intenționează să facă acest lucru.

Avocatul TikTok a declarat în fața Curții Supreme că este de părere că aplicația va „dispărea” în SUA dacă nu se pronunță în favoarea sa.

Complexitatea problemei face ca până și experții să nu știe clar ce se va întâmpla în continuare.

Va mai putea Trump să intervină?

Trump a fost destul de explicit în privința faptului că nu dorește ca legea să intre în vigoare, cerând Curții Supreme să amâne punerea sa în aplicare în timp ce el caută o „soluție politică”.

Cu toate acestea, în cazul în care judecătorii o susțin, Trump nu are puterea de a anula legea, care ar intra în vigoare cu o zi înainte de revenirea sa în funcție.

Dar ar putea pur și simplu să spună Departamentului de Justiție să nu o aplice.

Guvernul ar spune efectiv Apple și Google că nu vor fi pedepsite pentru că vor continua să permită accesul la TikTok, ceea ce înseamnă că legea ar rămâne în vigoare, dar ar fi, în esență, redundantă.

În mod evident, firmele s-ar putea simți stânjenite să încalce legea, chiar dacă li s-a spus că este în regulă, deoarece li s-ar cere efectiv să creadă pe cuvânt președintele că nu vor fi pedepsite.

La ce alte aplicații ar putea apela oamenii?

TikTok spune că are 170 de milioane de utilizatori în SUA care, în medie, au petrecut 51 de minute pe zi pe aplicație în 2024.

Interzicerea TikTok sau reducerea gradului de utilizare creează o oportunitate uriașă pentru marii săi rivali din domeniul tehnologiei, spune Jasmine Enberg, analist la Insider Intelligence.

„Instagram Reels, deținut de Meta, și YouTube Shorts, deținut de Google, sunt cele mai naturale potriviri pentru utilizatorii, creatorii și agenții de publicitate”, spune ea.

Facebook ar putea beneficia, de asemenea, deși dna Enberg spune că, la fel ca toate platformele Meta, schimbările controversate de politică anunțate de șeful Mark Zuckerberg ar putea să-i diminueze atractivitatea.

Utilizatorii aduc agenții de publicitate - astfel încât o interdicție ar putea fi un mare impuls financiar pentru aceste platforme.

„Directorii de marketing cu care am vorbit au confirmat că își vor redirecționa banii media către Meta și Google dacă nu vor mai putea face publicitate pe TikTok - acesta este același comportament pe care l-am văzut în India când au interzis TikTok în 2020”, a declarat analistul principal al Forrester, Kelsey Chickering.

Lemon8, care este, de asemenea, deținută de ByteDance, ar fi fost un loc evident în care oamenii să meargă în urma unei interdicții - dar legea stipulează că se aplică și altor aplicații deținute sau operate de firmă. Aceasta înseamnă că și Lemon8 va fi, probabil, inaccesibilă în SUA.

Printre alți potențiali câștigători se numără Twitch, care și-a făcut un nume prin găzduirea de streaming live - o caracteristică populară pe TikTok. Twitch este bine cunoscut în special de gameri, deși continuă să se dezvolte cu alte tipuri de conținut.

Alte platforme deținute de chinezi, cum ar fi Xiaohongshu - cunoscută sub numele de RedNote printre utilizatorii săi din SUA - au înregistrat o creștere rapidă în SUA și Marea Britanie.

Cu toate acestea, unii sugerează că nicio aplicație existentă nu poate înlocui cu adevărat TikTok, în special funcția TikTok Shop, care permite utilizatorilor să achiziționeze produse direct din videoclipuri și face mulți bani pentru creatorii americani.

Craig Atkinson, CEO al agenției de marketing digital Code3, a declarat că nu există niciun concurent direct la care oamenii să poată trece cu ușurință - și menționează că agenția sa a semnat noi contracte cu clienți pentru a construi campanii TikTok Shop încă din decembrie.

×
x close