Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu stratul de ozon după o erupție vulcanică devastatoare. Anunțul de ultimă oră al specialiștilor

Ce se întâmplă cu stratul de ozon după o erupție vulcanică devastatoare. Anunțul de ultimă oră al specialiștilor

Getty gaura strat de ozon
Diminuarea stratului de ozon din atmosfera terestră este asociată cu creșterea incidenței cancerului de piele și cu alți factori nocivi pentru sănătate. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    17 Sep 2024   •   13:12

Stratul de ozon din atmosfera planetei noastre a fost afectat de o erupție vulcanică de mari proporții, produsă în 2022 în apropiere de Tonga, o națiune insulară din Pacific. În prezent, însă, această protecție vitală pentru viața pe Pământ se află pe calea către o recuperare pe termen lung, a anunțat, marți, Organizația Meteorologică Mondială, OMM, citată de Agerpres.

Conform tendințelor actuale, în jurul anului 2066 stratul de ozon ar urma să revină la nivelul său din 1980 deasupra Antarcticii.

În 2045, se va întâmpla același lucru deasupra Arcticii, iar mai devreme, în 2040, deasupra restului lumii, a precizat această agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Deși erupția vulcanică de lângă Tonga a dus la o diminuare accelerată a ozonului deasupra Antarcticii, anul trecut, pierderile globale de ozon au fost limitate, potrivit OMM.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale Soarelui, care sunt asociate cu cancerul de piele și cu alte riscuri pentru sănătate.

Protocolul de la Montreal, care a intrat în vigoare în 1989, a convenit să elimine treptat clorofluorocarburile (CFC) şi alte substanțe care diminuează stratul de ozon. Succesul acelui acord internațional "reprezintă un puternic simbol al speranței" într-o perioadă în care cooperarea multilaterală este supusă unor tensiuni, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

CFC-urile au fost înlocuite în mare parte cu hidrofluorocarburi (HFC), care nu provoacă distrugerea stratului de ozon. Pe de altă parte, HFC sunt gaze cu un puternic efect de seră, care duc la accelerarea încălzirii globale.

În prezent, statele semnatare pun în aplicare Amendamentul de la Kigali, semnat în 2016 pentru a fi adăugat Protocolului de la Montreal. Prevederea impune o reducere treptată a producției de HFC-uri, menită să evite o încălzire globală cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în anul 2100.

China rămâne cel mai mare producător mondial de HFC-uri, cu o capacitate actuală echivalentă cu aproape 2 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aproximativ un sfert din acea cantitate este exportată.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close