Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu cei care se opun lui Putin. Novaia Gazeta, ziarul de opoziţie, ar putea fi ÎNCHIS

Ce se întâmplă cu cei care se opun lui Putin. Novaia Gazeta, ziarul de opoziţie, ar putea fi ÎNCHIS

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:34 13 Mar 2015 Modificat la 08:34 13 Mar 2015
618aac8a-9d72-498e-9e1e-d1fb070fa2e2-620x372.jpeg
Ziarul de opoziție Novaia Gazeta, unul dintre principalele cotidiene independente din Rusia, și-ar putea opri publicarea din luna mai din motive financiare, a avertizat joi redactorul-șef Dmitri Muratov.

"Este posibil ca după festivitățile din 9 mai (de comemorare a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial), să ne oprim versiunea tipărită", a explicat Muratov într-un interviu la canalul TV de opoziție Dojd.

Purtătoarea de cuvânt a ziarului, Nadejda Proussenkova, a asigurat pentru AFP că "Novaia Gazeta ar putea fi oprit, dar site-ul web nu se închide și activitatea jurnaliștilor va continua", precizând că un bilanț va fi făcut la începutul lunii aprilie înainte de o decizie definitivă.

Ea a adăugat că ziarul se confruntă cu probleme financiare grave, în timp ce principalul acționar a oprit finanțarea și reclamele sunt "aproape absente".

Anterior, Dmitri Muratov a explicat că Novaia Gazeta nu poate concura cu media "subvenționate de stat" în timp ce proprietarii ziarului sunt mereu "amenințați cu falimentul".

"În țara noastră, problemele economice merg mână în mână cu problemele politice", a adăugat el. Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov deținea împreună cu omul de afaceri Aleksandr Lebedev, un reputat critic al puterii, 49% din acțiunile ziarului.

Novaia Gazeta s-a impus ca unul dintre principalele ziare independente în Rusia, apreciat pentru anchetele sale ce au costat viața mai multor jurnaliști, dintre care emblematica Anna Politkovskaia.

Ziarul a plătit tribut greu cu șase jurnaliști sau colaboratori uciși de la crearea sa în 1993.

×
x close