Antena 3 CNN Externe Ce se ascunde în spatele summitului NATO

Ce se ascunde în spatele summitului NATO

Ce se ascunde în spatele summitului NATO
29 Apr 2007   •   15:37

Anunţul de vineri făcut la Oslo de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, potrivit căruia România va găzdui summitul NATO 2008, a luat prin surprindere mediul internaţional. Conform ultimelor informaţii obţinute de presa internaţională de la oficialii Alianţei, evenimentele de la Bucureşti şi suspendarea preşedintelui Băsescu făcuseră ca decizia privitoare la locul desfăşurării summitului să fie amânată până în septembrie. Iată că lucrurile s-au precipitat, iar decizia a fost făcută public într-un moment în care nimeni nu se aştepta. Factorul declanşator al acestui anunţ intempestiv a fost Vladimir Putin, cu discursul în faţa naţiunii susţinut joi. A durat mai puţin de 24 de ore ca americanii să ia poziţie faţă de discursul dur şi tranşant al liderului de la Kremlin, printr-un anunţ care nu lasă loc de dubii: summitul din 2008 va fi organizat în România, ?vis-a-vis? de Rusia.

Momentele cheie ale mesajului de la Kremlin

Primul anunţ de importanţă istorică a fost retragerea Rusiei din Tratatul forţelor convenţionale în Europa, semnat în 1990 şi reînnoit in 1999, care limitează desfăşurarea de armament pe continent. Tratatul a fost semnat de ţările membre NATO şi cele din fostul Pact de la Varşovia, scriu jurnaliştii de la RFI, cu obiectivul de a preveni atacurile surpriză şi de a statua ca nicio ţară să nu-şi poate stabili armament sau forţe armate pe teritoriul unui stat fără acordul liber consimiţit al acestuia din urmă.

Al doilea avertisment transmis de la Moscova priveşte planul Statelor Unite de a instala scuturi anti-rachetă în estul Europei. Vladimir Putin a subliniat în diverse rânduri că scuturile americane din Europa de Est ar putea declanşa o nouă cursă a înarmărilor. De această dată însă preşedintele moscovit a avertizat dur că aceste scuturi nu au ce căuta in Europa de Est. Mai mult, Putin a subliniat că trupele americane din România şi Bulgaria nu fac altceva decât să rupă echilibrul de forţe din regiune, scriu jurnaliştii de la RFI.

Replica SUA: NATO îşi va reuni membrii chiar în România
Iată de unde rapiditatea deciziei de a organiza summitul NATO 2008 în România. Potrivit RFI, anunţul de vineri a fost o replică la discursul lui Putin, ce s-ar traduce astfel: SUA nu fac niciun pas înapoi, îşi păstrează scuturile anti-rachetă, iar bazele militare rămân acolo unde au fost amplasate. De ce România şi nu Portugalia? Răspunsul este dat de aşezarea geostrategică a Romaniei. Cu cât e mai aproape de Rusia, cu atât mesajul devine mai puternic.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close