Întrebat ce se întâmplă dacă înţelegerea de la Minsk nu va funcţionază, şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, a declarat, într-o întrevedere cu jurnalişti români, că trebuie făcută "diferenţa între nu funcţionează şi nu funcţionează cum trebuie".
"Pentru noi, este vorba de un angajament clar în ceea ce priveşte înţelegerile de la Minsk, credem că este un plan de pace comprehensiv deoarece avem încetarea focului, avem dimensiunea umanitară, avem schimb de deţinuţi, asistenţă umanitară şi avem un curs politic clar. (...) Iar în Donbass avem nevoie de alegeri locale, de reprezentativitate locală, nu de terorişti care ucid oameni, care doboară un avion malaysian. Avem nevoie de oameni care să fie aleşi de locuitorii din Doneţk şi Lugansk şi cărora să le pese de lege şi ordine şi care să fie responsabili pentru redresarea economiei în Doneţk şi Lugansk. În acest sens, (Acordul de la ) Minsk este singura cale pentru a obţine pacea şi este sprijinit nu numai de Ucraina, ci de întreaga comunitate internaţională", a afirmat ministrul de Externe de la Kiev.
Întrebat dacă Ucraina este pregătită pentru un conflict îngheţat în estul ţării, Klimkin a precizat că nu.
"Deloc, în primul rând Donbass, Doneţk şi Lugansk nu pot deveni conflicte îngheţate. Nu poate exista o a doua Transnistrie în Doneţk şi Lugansk din cauza costurilor politice, economice pentru milioane de oameni de acolo şi din cauza dimensiunii ecologice şi umanitare. Avem nevoie de un cale de ieşire din acest impas, avem nevoie de acţiune puternică din partea misiunii observatorilor OSCE care să verifice şi să monitorizeze ce se întâmplă la faţa locului: retragerea trupelor, respectarea regimului de încetare a focului, nu putem îngheţa conflictele din Doneţk şi Lugansk. Acesta este punctul meu de vedere. Altfel, totul poate fi aruncat în aer în orice moment. Ar fi periculos nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă", a susţinut oficialul ucrainean.