De altfel, autorităţile din Ciad, cele italiene şi cele germane au negat că eliberarea a fost obţinută în urma acţiunii unui comando. Una dintre variante, ar fi, însă, că răpitorii, pur şi simplu, s-au speriat, după ce, duminică, armata sudaneză a ucis câţiva bandiţi. Un singur lucru pare singur: răpitorii nu au primit niciun ban, tocmai pentru a nu se crea un precedent care ar periclita turismul în Egipt, considerat deja o destinaţie nesigură.
Turiştii italieni au ajuns acasă luni seară. Ei au declarat că au fost abandonaţi de răpitori în deşert şi au fugit înainte să înceapă operaţiunile de salvare desfăşurate de armata egipteană. Înformaţia a fost confirmată şi de premierul italian, Silvio Berlusconi, care a spus că a fost evitată orice confruntare armată.
?Ne-a fost frică. Nu ne-au ameninţat cu armele decât în momentul răpirii, dar când am văzut că tratativele au fost blocate pentru două zile, ne-am gândit la ce e mai rău? a declarat un turist italian, imediat după ce a aterizat la Torino. ?Nu am observat focurile de armă în care ar fi murit o parte dintre răpitori. În total erau cam treizeci de oameni. Am fost eliberaţi seara pe la ora opt. Din fericire aveam benzină, dar nu puteam iniţia comunicaţii pentru că legătura prin satelit era tăiată. De cum s-a luminat ne-am pus în mişcare, deşi nu ştiam sigur unde suntem. Eram 19 într-un Land Rover. Ne-am întâlnit cu un jeep militar care ne-a oprit. Când şi-au dat seama cine suntem, ne-au dat apă şi fructe? au mai declarat italienii, citaţi de La Repubblica.
Cherif Farouq Mohammed, 36 de ani, unul dintre şoferii egipteni care îi însoţeau pe cei 11 turişti europeni, afirmă că ostaticii au fost abandonaţi în cursul nopţii de duminică spre luni de răpitorii pe care i-a descris drept ?adolescenţi?. ?Era clar că nu aveau curaj să ne omoare. Erau adolescenţi de 15-16 ani şi câţiva mai în vârstă?, a spus şoferul, citat de Mediafax. ?Răpitorii începuseră să se plictisească. Întrebau mereu unde sunt banii pentru a putea pleca?, explică el.
Potrivit lui Mohammed, persoanele ucise duminică de armata sudaneză plecaseră să obţină răscumpărarea. ?Ne preocupa ce se va întâmpla după ce primeau banii. Poate ne lăsau să murim în deşert?, explică fostul ostatic. Turiştii italieni au povestit şi cum s-a petrecut răpirea. Potrivit declaraţiilor lor, jeep-ul în care se aflau se împotmolise într-o dună din deşert. În acel moment s-a apropiat de ei o maşină şi a fost clar că persoanele din ea nu aveau intenţii bune.
?Ne-au dus într-o vale, iar apoi i-au chemat şi pe alţii. Au făcut un fel de adunare, erau cel puţin patru-cinci sute. Iar în a doua seară puteau fi chiar mai mulţi. După aceea, n-au mai rămas decât vreo treizeci ? patruzeci.?au spus aceştia, adăugând că apoi fost mutaţi prin patru ţări: Egipt, Sudan, Libia şi Ciad.
Antena3.ro