Guvernul turc a anunţat luni că va investiga mai multe sute de deţinători de conturi pe reţelele sociale, bănuiţi că au publicat mesaje care ar putea provoca o percepţie negativă a economiei şi totodată o prăbuşire a lirei, în condiţiile în care moneda Turciei cunoaşte o depreciere gravă în ultimele zile, informează AFP.
Potrivit agenţiei de presă Anatolia, Ministerul turc de Interne a demarat o anchetă preliminară asupra a 346 de conturi de pe reţelele sociale unde au fost publicate comentarii provocatoare cu privire la deprecierea lirei. De asemenea, autoritatea care supraveghează pieţele financiare din Turcia (CMB) a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva oricărui răspândeşte informaţii false asupra economiei.
Lira turcească, care de la începutul anului a pierdut peste 40% din valoarea sa în raport cu euro şi dolarul, s-a prăbuşit începând de vineri pe fondul crizei diplomatice dintre Ankara şi Washington şi a reacţiei ostile a pieţelor faţă de politica economică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
În pofida amplorii crizei monetare, principalele ziare şi posturi de televiziune acordă o atenţie redusă evoluţiei lirei, optând în schimb să reia declaraţiile lui Erdogan care denunţă un ''complot politic'' împotriva ţării sale şi ameninţă că va riposta prin căutarea de noi pieţe şi aliaţi.
În acest context, numeroşi turci şi economişti se îndreaptă spre reţelele sociale pentru a comenta evoluţia lirei. A fost înfiinţat chiar şi un cont special de Twitter dedicat urmării evoluţiei lirei în raport cu dolarul.
Într-o ţară în care principalele media sunt controlate de oamenii de afaceri apropiaţi puterii sau enciclopedia online Wikipedia este blocată de mai mult de un an, reţelele sociale reprezintă un spaţiu atractiv dar este urmărit îndeaproape de autorităţi.