Antena 3 CNN Externe Ce măsuri vor să ia britanicii pentru a-i ţine pe români departe de Marea Britanie

Ce măsuri vor să ia britanicii pentru a-i ţine pe români departe de Marea Britanie

1 minut de citit Publicat la 08:26 29 Ian 2013 Modificat la 08:26 29 Ian 2013
Ce măsuri vor să ia britanicii pentru a-i ţine pe români departe de Marea Britanie
Foto: patdollard.com
Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie nu trebuie să devină unul „internaţional”, consideră ministrul britanic pentru Migrare Mark Harper. Din acest motiv, oficialul propune ca imigranţii din România şi Bulgaria care călătoresc în Marea Britanie fără să aibă un loc de muncă să deţină o asigurare medicală privată, relatează Daily Mail.

Presa din Marea Britanie consideră că limitarea accesului la îngrijiri de sănătate gratuite este o măsură-cheie în vederea prevenirii unui val de imigranţi din cele două ţări membre UE, după anularea restricţiilor, la sfârşitul acestui an.

Mark Harper, preşedintele unei Comisii guvernamentale care examinează posibile măsuri de descurajare a imigranţilor, consideraţi o "povară", a subliniat asupra necesităţii unui "sistem al imigraţiei care să funcţioneze în interesul naţional".

"Cetăţenii europeni nu au un acces nerestricţionat la Marea Britanie, ei trebuie să îşi exercite drepturile din tratatul (UE). Acest lucru înseamnă că trebuie să muncească, să studieze sau să desfăşoare activităţi independente. Avem deja reguli dure privind accesul la ajutoare sociale, (dar) trebuie să vedem dacă putem face ceva să le consolidăm", a declarat ministrul britanic pentru Migrare.

"În plus, studenţii UE şi cei care desfăşoară activităţi independente trebuie să nu fie o povară pentru ţara gazdă, ceea ce înseamnă că trebuie să deţină lucruri ca o asigurare de sănătate. Avem un Serviciu Naţional de Sănătate (National Health Service, NHS), nu un serviciu internaţional de sănătate", a subliniat oficialul.

Personalul din cadrul NHS ar putea fi pus să verifice dacă imigranţii deţin asigurări de sănătate atunci când utilizează pentru prima dată serviciul. Unii medici se opun acestei măsuri spunând că nu vor să acţioneze ca un departament al Serviciului britanic pentru Migrare.

Autorităţile din Marea Britanie mai iau în discuţie şi măsuri precum obligativitatea imigranţilor de a părăsi ţara dacă nu îşi găsesc un loc de muncă în trei luni.

Măsurile introduse în 2005 care restricţionează drepturile cetăţenilor români şi bulgari de a trăi şi munci în alte state UE vor expira la 1 ianuarie 2014.

Britanicii plănuiesc o campanie negativă în România: "Vă rugăm nu veniţi în Marea Britanie. Joburile sunt puţine şi prost plătite"


 

×
x close