NATO discută în aceste zile despre poziționarea arsenalului nuclear în stare de luptă, aceasta fiind prima dată când secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, face astfel de declarații.
Pentru prima oară, NATO ia în calcul pregătirea de război a armelor nucleare.
Acest lucru înseamnă, în primul rând, că aceste arme nucleare pot sta în două locuri: în depozite sau dislocate, adică pregătite pentru a fi lansate.
Focoasele nucleare pot fi atașate pe foarte multe sisteme de tragere. Printre ele, foarte important sunt avioanele de tip F16, dar mai ales F35. Cel din urmă este un avion cu capabilități stealth (de invizibilitate radară) care poate lansa lovituri nucleare sau rachete asupra teritoriilor fără a fi văzute sau pot fi depistate, doar foarte foarte târziu.
O altă metodă este pe rachetele ATACMS ale dispozitivelor de lansare de tip Himars.
Inclusiv România are astfel de dispozitive de lansare de tip Himars. În Europa, bombele folosite cel mai des pentru focoasele nucleare sunt de tip B61 şi sunt vehiculate ca putând fi utilizate în primul rând foarte ușor, pentru că pot fi atașate și lansate de pe avioanele de luptă
Toate aceste lucruri înseamnă că NATO poate decide să pregătească încărcătura nucleară atașată tehnicii de luptă, astfel încât, la nevoie, ea să poată fi folosită.
De altfel, Rusia a făcut acest lucru: arme nucleare sunt deja pe navele lor de luptă.
În ce priveşte locurile unde a detaşat NATO, inclusiv Statele Unite, aceste arme nucleare, este vorba mai ales de Italia şi Țările de Jos, dar acestea sunt doar câteva dintre aceste locații.
Şeful NATO, în declarațiile făcute ieri, nu a oferit detalii despre numărul armelor nucleare care ar putea să fie operaționalizate în perioada imediat următoare.
De asemenea, acum există o discuție de a duce din nou înspre Regatul Marii Britanii aceste bombe nucleare tactice.
Rusia deține un arsenal foarte important de arme nucleare. În urmă cu câteva luni, inclusiv înspre Belarus, au fost detașate focoase nucleare tocmai pentru a putea fi folosite. Dar acesta este și un gen de amenințare cu care, din păcate, statul rus, ne-a obișnuit în ultima perioadă.