Au ajuns la Londra cu gândul de a munci legal. Uneori ajung să cerşească. Mai mult de 3 4 zile nu rezistă: englezul este darnic doar cu săracii săi, iar poliţia nu admite cerşetoria. Aşa că n-au ce face. Ori muncesc ori pleacă. Aşa au aflat că, în ciuda restricţiilor, nu toate uşile sunt închise. Trebuie doar deschise. Procedurile de înregistrare durează foarte mult, iar pînă la eliberarea actelor ,statutul lor este incert.
"Suntem trataţi ca o minoritate,ceea ce nu este normal în Uniunea Europeană din care şi noi facem parte", spune Costel Petre, preşedintele unui ONG în Anglia.
Ambasadorul României în Marea Britanie, Răduţa Matache, a declarat că ?Din momentul în care angajatorul, nu e cazul permisului de întreprinzător, a trimis actele pentru permisul muncă, persoana în cauză are un statut de cvasilegalitate?.
Şi, până la urmă, de ce un englez să angajeze un muncitor român la negru, când are la dispoziţie polonezi, cehi sau estonieni cu drept de muncă. În ianuarie doar un român a primit permis de muncă. Câteva sute stau şi acum şi aşteaptă. Mulţi rămân fără bani şi caută ajutor. Mulţi vor face drumul înapoi.
Observator