Antena 3 CNN Externe Ce va face Biden dacă Putin folosește arme nucleare | Răspunsul experților

Ce va face Biden dacă Putin folosește arme nucleare | Răspunsul experților

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 13:20 13 Iun 2022 Modificat la 13:20 13 Iun 2022
Kalibr 4
Sursa foto: hepta

Este o întrebare îngrijorătoare fără un răspuns acceptabil: ce ar face președintele Joe Biden dacă Rusia ar folosi arme nucleare în războiul din Ucraina?

O jumătate de duzină de oficiali guvernamentali foști și actuali, informați cu privire la această problemă și mai mulți experți externi, au declarat pentru NBC News că nu există nicio carte de joc și  niciun acord cu privire la modul în care SUA ar răspunde la un act care ar putea distruge un oraș ucrainean, ucide zeci de mii și trimite un nor de precipitații nucleare plutind peste țările NATO din Europa de Vest.

Acest lucru nu este nou pentru administrația Biden. De fapt, atunci când administrația Obama a condus un joc de război care simulează utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Țările Baltice, au existat dezacorduri fundamentale cu privire la modul de reacție.

Oficialii serviciilor de informații americane spun că nu au văzut semne că președintele rus Vladimir Putin ar fi gata să folosească așa-numitele arme nucleare pe câmpul de luptă, dar mai multe versiuni ale doctrinei militare ruse publicate începând cu 2000 au preconizat prima utilizare a armelor nucleare ca răspuns la o amenințare convențională într-un război regional.

Și experții militari spun că cele mai mici focoase ale Rusiei au puterea explozivă de multe ori mai mare decât a bombelor aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki.

Pe măsură ce SUA continuă să trimită arme din ce în ce mai sofisticate menite să ajute Ucraina să distrugă forțele ruse invadatoare, oficialii americani au spus pentru NBC News că administrația Biden s-a gândit de luni de zile la ceea ce ar putea face Vladimir Putin – și la scenarii de război care prevăd că Rusia va folosi o bombă atomică asupra Ucrainei.

„Nu vedem dovezi practice în acest moment ale planificării rusești pentru desfășurarea sau chiar potențiala utilizare a armelor nucleare tactice”, a spus directorul CIA, William Burns, luna trecută. Dar, a adăugat el, „nu putem lua cu ușurință aceste posibilități”.

Este corect să spunem că răspunsul american „ar depinde în mare măsură de modul în care rușii ar folosi” o armă nucleară, așa cum a spus un oficial american despre deliberările guvernului american.

Meniul opțiunilor americane este strict, oficialii și experții externi spun: Țineți cursul, susțineți sancțiunile și continuați să înarmați ucrainenii, construind în același timp o coaliție internațională împotriva Rusiei care izolează complet țara; lansează un atac militar convențional asupra forțelor ruse din Ucraina sau Rusia; sau răspunde cu un atac nuclear. Dacă nu ar fi lovită o țară NATO, SUA nu ar avea nicio obligație de a răspunde.

Unii oficiali militari au declarat pentru NBC News că este puțin probabil ca SUA să riposteze militar după o singură utilizare de către Rusia a așa-numitei arme nucleare tactice în Ucraina.

Alții au spus că Biden va trebui să dezlănțuie o forță convențională, poate atacând trupele ruse din Ucraina sau unitatea militară rusă care a lansat arma nucleară, o opțiune care ar putea avea repercusiuni grave, deoarece liderii militari ruși ar putea fi uciși.

Dacă Rusia a folosit o armă nucleară de orice tip, „mă aștept (președintele) să spună că suntem într-o situație nouă, iar SUA vor intra direct în război împotriva Rusiei pentru a opri acest guvern care nu numai că a încălcat atâtea legi internaționale. și a încălcat drepturile omului, dar a încălcat și acum tabuul nuclear”, a declarat Evelyn Farkas, fost oficial de top al Pentagonului și acum director executiv al Institutului McCain. „Putin va semna ordinul privind schimbarea regimului”.

Dar doi oficiali americani informați cu privire la această problemă nu au fost de acord, unul spunând: „Dacă nu le folosesc în NATO, probabil că nu vom răspunde militar”.

Biden nu ar dori să riște o escaladare într-un război nuclear la scară largă care să ducă la distrugerea orașelor americane. 

Oficialii americani și occidentali de securitate națională au spus că nu a existat niciun semn că Rusia a scos arme nucleare tactice din spațiile de depozitare.

Oficialii serviciilor de informații au spus că evaluează că Putin ar lua în considerare armele nucleare numai dacă ar crede că regimul său este în pericol de moarte.

Dar doi oficiali americani, citând evaluări ale serviciilor de informații americane, spun că unii din cercul apropiat al lui Putin l-au încurajat să testeze o armă nucleară ca dovadă de forță.

 Oficialii au spus că există o îngrijorare continuă că Putin ar putea alege această opțiune dacă crede că Rusia este pusă la zid.
 

×
x close