Antena 3 CNN Externe Ce este războiul hibrid, de care unii se tem că va fi folosit de Rusia după primul atac al Ucrainei cu rachete ATACMS

Ce este războiul hibrid, de care unii se tem că va fi folosit de Rusia după primul atac al Ucrainei cu rachete ATACMS

G.M.
2 minute de citit Publicat la 09:31 20 Noi 2024 Modificat la 09:31 20 Noi 2024
hacker spionaj
Rusia a intensificat în ultimele luni „campania de atacuri hibride”. FOTO: Getty Images

Primul atac al Ucrainei cu rachete de fabricație americană ATACMS care a lovit o bază militară din Rusia a generat noi temeri că Moscova va recurge la răzbunare prin război hibrid și va extinde conflictul dincolo de linia frontului, scrie The Guardian.

În ultimii ani, țările europene au fost martore la o serie de incidente – atacuri cibernetice, incendii, dispozitive incendiare, sabotaj și chiar comploturi de asasinat, cu scopul de a isca haos, de a amplifica tensiunile sociale între aliații Ucrainei și de a întrerupe livrările militare către Kiev, consideră experți în securitate.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat că această „campanie de intensificare a atacurilor hibride” a Rusiei arată strategia prin care Moscova mută rapid linia frontului din Ucraina „în regiunea baltică, în vestul Europei și chiar în nordul înalt”.

Asemenea eforturi de a răspândi haosul s-au manifestat sub mai multe forme: chiar înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, Moscova a fost asociată cu ample campanii de dezinformare în timpul alegerilor din SUA din 2016 și a referendumului pentru Brexit, cu scopul de a provoca scandal și confuzie în rândul electoratului prin intermediul rețelelor sociale.

Estonia a respins o campanie de hacking a Rusiei în 2022, în același an în care poliția norvegiană a arestat mai mulți cetățeni ruși care aveau  drone și camere video, în apropierea conductelor de petrol și gaze.

„Ceea ce este nou în ceea ce privește atacurile observate în ultimii ani este viteza, amploarea și intensitatea lor, facilitate de schimbările tehnologice rapide și interconectivitatea globală”, a comunicat NATO în iunie.  

Marți, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Washingtonul este „extrem de îngrijorat” de amenințarea unui război hibrid.

În vară, serviciile de informații americane și germane au dejucat un complot rusesc de asasinare a directorilor industriei europene de apărare, inclusiv a directorului general al principalului producător german de arme, Rheinmetall.

Luna trecută, poliția britanică a dezvăluit că a investigat un presupus complot rusesc de sabotaj care implică dispozitive incendiare ascunse într-un avion către Marea Britanie.

Pe de altă parte, serviciile franceze de informații cred că un grup de moldoveni a fost recrutat pentru a amplifica tensiunile sociale pe fondul războiului din Gaza, prin intermediul unei campanii de graffiti cu mesaj antisemit.

Provocarea cea mai mare în evitarea atacurilor hibride constă în multitudinea de ținte posibile – baze militare, infrastructură de transport și telecomunicații.

„Atacurile cibernetice lovesc sistemele de apă și de canalizare din Statele Unite”, au scris Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, și Michael Regan, administratorul EPA, într-o scrisoare către guvernatori, la începutul acestui an. „Aceste atacuri au potențialul de a perturba alimentarea cu apă curată și sigură”, potrivit celor doi oficiali.

Ken McCallum, șeful MI5  a avertizat în octombrie că spionajul militar rus GRU a fost implicat într-o campanie pentru a se „genera haos pe străzile din Marea Britanie și Europa”.

 

 

×
x close