Antena 3 CNN Externe Ce este Palianîția, arma-minune secretă a ucrainenilor pe care Zelenski spune că a folosit-o deja pe teritoriul Rusiei

Ce este Palianîția, arma-minune secretă a ucrainenilor pe care Zelenski spune că a folosit-o deja pe teritoriul Rusiei

BeFunky-collage - 2024-08-09T001917.112
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. / sursă foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    25 Aug 2024   •   16:26

Ucraina a anunțat prima folosire a armei sale de producție proprie, Palianîția, un sistem special rachetă-dronă de mare precizie, relatează Politico. Conform unei declarații a președintelui Volodimir Zelenski de sâmbătă, Palianîția a fost lansată deja cu succes pe teritoriul Rusiei.

„Prima folosire a noii noastre arme a fost de succes și a avut loc astăzi. E vorba de o nouă clasă de armă, drona-rachetă Palianîția”, a declarat Zelenski într-un discurs de Ziua Independenței Ucrainei. 

Cuvântul Palianîția denotă în ucraineană un tip de pâine de la țară, dar are și o semnificație specifică, în condițiile în care cuvântul a fost folosit de la începutul războiului pentru a-i diferenția pe ruși de ucraineni, pentru că cuvântul se pronunță diferit în funcție de accent și limba maternă.

„Aceasta este noua noastră metodă prin care răspundem agresorului”, a mai spus Zelenski, referindu-se la această nouă armă.

Oficialii ucraineni au cerut de mai multă vreme companiilor occidentale să le ofere ajutor pentru a produce arme moderne pe teritroiu ucrainean. Companiile Rheinmetall (Germania) și Nammo (Norvegia) s-au pus deja de acord să furnizeze acest ajutor pentru producția de vehicule blindate și muniție.

Armata ucraineană nu a făcut încă publice informații cu privire la specificațiile dronei-rachetă Palianîția, însă ministrul ucrainean pentru industrii strategice și șeful producției de armament, Oleksandr Kamișin, a declarat, sâmbătă, că arma este un proiectil de mare viteză și precizie. 

„Avem drone-mortar, drone de artilerie, iar acum venim cu o nouă clasă de armament – drone-rachetă”. Palaniția a fost folosită cu succes azi, lovind o țintă militară în teritoriul ocupat temporar, a scris Kamișin pe Twitter.

Sâmbătă, autoritățile regimului de la Kremlin au raportat o explozie masivă la un depozit de armament din regiunea Voronej, la graniță cu Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close