Potrivit armatei israeliene, sistemul are o rată de interceptare de aproximativ 90%, dovadă că puține rachete și-au atins ținta și pagubele au fost relativ minore, având în vedere amploarea atacului.
În 2022, România s-a arătat interesată de acest sistem, iar ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Dâncu, a mers în Israel pentru a purta discuții despre o posibilă achiziție, după cum relata presa israeliană.
Citeşte şi: Un soldat cu cetățenie română a murit în conflictul militar din Israel! Anunțul MAE
Iron Dome a fost creat pentru a intercepta și contracara mortierele și rachetele care invadează spațiul aerian al Israelului. Prima sa interceptare a avut loc în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Fâșia Gaza spre orașul israelian Ashkelon.
De atunci, Iron Dome a interceptat și distrus mii de proiectile și a reușit să contracareze atacurile lansate de militanții Hamas și nu numai.
În dimineața zilei de sâmbătă, însă, armata israeliană a fost luată prin surprindere de atacul coordonat al grupării palestiniene. Se relatează că între 2.000 și 3.000 de rachete au fost lansate împotriva Israelului, scrie Washington Post. Puține dintre ele și-au atins ținta.
În replică, armata israeliană anunță că a lovit sute de ținte ale grupării Hamas.
Citeşte şi. "Teroriștii sunt în dormitorul meu”. Mesajul cutremurător trimis de un băiețel de 10 ani surorii lui, înainte să fie răpit de Hamas
Cum funcționează Iron Dome
Sistemul Iron Dome e dotat cu radare extrem de sensibile, care pot detecta eventuale pericole de la distanțe cuprinse între 4 și 70 de kilometri. De asemenea, sistemul poate prezice traiectoria și punctul de impact. Un centru de control procesează aceste informații și se conectează la un lansator care trage o rachetă pentru a distruge proiectilul.
Sistemul este conceput să răspundă numai atunci când există, cu adevărat, o amenințare și mortierele urmează să lovească zone populate. Dacă se calculează că o rachetă străină va ateriza în zone nepopulate, atunci sistemul nu se activează, tocmai pentru a nu irosi proiectilele.
Costul fiecărei rachete lansate de Iron Dome e cuprins între 40.000 și 50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.
Bateriile sunt mobile și, la jumătatea anului 2021, Israelul avea zece dintre ele desfășurate în toată țara, potrivit americanilor de la Raytheon Technologies, care în 2014 au început să colaboreze pe partea de software cu Rafael Advanced Defense Systems, compania israeliană care produce Iron Dome. Fiecare baterie e echipată cu trei sau patru lansatoare, care pot apăra o zonă populată de 155 de kilometri pătrați.
Citeşte şi: Armata israeliană anunță că a eliberat toate orașele de la granița cu Fâșia Gaza
Sistemul are rol defensiv și este proiectat să funcționeze, indiferent de condițiile meteo.
Finanțarea Iron Dome Iron Dome a fost dezvoltat inițial fără asistența SUA, dar în 2011, aliatul cheie al Israelului a început să sprijine financiar programul. Odată ce americanii au investit în Iron Dome, Congresul a făcut presiuni pentru ca Raytheon să aibă o contribuție semnificativă și acces la tehnologie.
Compania americană produce acum componentele pentru interceptori, iar o parte dintre baterii sunt fabricate pe teritoriul american.
Se estimează că acordul militar dintre SUA și Israel are o valoare de 38 de miliarde de dolari, pentru perioada 2019-2028.
Sistemul a salvat multe vieți
Iron Dome și-a dovedit în repetate rânduri eficacitatea și a contracarat multe rachete de-a lungul timpului. Are și capacitatea de a oferi guvernului israelian timp și spațiu politic pentru a decide când și cum să răspundă la atacurile cu rachete. În unele cazuri, sistemul a fost folosit pentru ca Israelul să nu apeleze la o invazie terestră pe teritoriul Fâșiei Gaza.
Există analiști care preferă, însă, să se uite la această abordare și dintr-o altă perspectivă. Ei susțin că sistemul e folosit mai mult pentru a-i liniști pe israelieni și pentru a contracara atacurile Hamas, făcându-i pe cetățeni să ignore sau să uite de acest conflict care nu poate fi stins pe cale diplomatică.
România, interesată de Iron Dome
În 2022, România s-a arătat interesată de o eventuală achiziție a sistemului Iron Dome sau măcar de anumite componente. Presa israeliană scria, la acea vreme, că ministul Apărării de atunci, Vâsile Dâncu, a călătorit în Israel pentru a purta discuții pe acest subiect.
Fără să ofere prea multe detalii, fostul ministru a recunoscut atunci că România intenționează să achiziționeze sisteme radar și drone din Israel.
"Miercuri, 14 septembrie, ministrul Dîncu a vizitat facilitățile companiei Israel Aerospace Industries din Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu specialiștii români care lucrează în cadrul companiei. Joi, 15 septembrie, demnitarul român a vizitat companiile Rafael Advanced Defense Systems ce activează în domeniul aerospațial și de apărare și Elbit Systems, o companie din industria de apărare cu investiții importante în România”, se arăta în poziția oficială a MApN.