Antena 3 CNN Externe Ce este iFire, noua tehnologie AI care ajută pompierii să se antreneze în lupta împotriva incendiilor

Ce este iFire, noua tehnologie AI care ajută pompierii să se antreneze în lupta împotriva incendiilor

pompieri stingand un incendiu
iFire combină modele matematice ale incendiilor de vegetație reale, vizualizări inovatoare și inteligență artificială pentru a recrea simulări imersive. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    01 Oct 2024   •   21:26

Pe măsură ce amenințarea incendiilor de vegetație devine din ce în ce mai intensă, pompierii se confruntă cu provocări fără precedent. Pentru a-i pregăti mai bine pentru aceste evenimente extreme, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales, Australia, au dezvoltat un nou instrument de instruire - iFire- o experiență virtuală realistă de luptă împotriva unui incendiu, scrie Interesting Engineering. 

Dezvoltat de Centrul de Cercetare iCinema de la Universitatea din New South Wales, Australia iFire recreează zone de incendiu realiste, permițând pompierilor să exerseze luarea deciziilor și conștientizarea situației într-un mediu controlat.

Cercetătorii au declarat în articolul lor din Conversation că schimbările climatice agravează incendiile de vegetație din Australia. Aceste dezastre se dovedesc acum a fi mai mari, mai fierbinți și se dezvoltă mai repede. În special, riscul incendiilor de vegetație crește în timpul verii.

În ciuda pericolelor în creștere, pompierii se confruntă cu curaj cu aceste incendii. Totuși, mulți nu au pregătirea adecvată pentru a face față focurilor imprevizibile și severe. Acest lucru poate duce la răni, decese și la luarea unor decizii greșite.

Astfel, folosind scenarii cinematografice imersive, iFire oferă o experiență virtuală realistă de luptă împotriva unui incendiu. 

Mai exact, iFire combină modele matematice ale incendiilor de vegetație reale, vizualizări inovatoare și inteligență artificială pentru a recrea simulări imersive. Creează în special trei cazuri reale de incendiu: un incendiu într-o plantație de pini, un incendiu de iarbă și incendiul Bridger-Foothills din 2020 din SUA.

„Sistemul pune echipajele de pompieri în centrul acestor zone simulate de incendiu folosind scenarii cinematografice imersive. Echipajele simt că sunt prezent fizic. Ele pot experimenta incendiul din orice punct de vedere – aerian sau de la sol – în orice moment, și interacționa cu acesta”, se arată în articol.

iFire folosește inteligența artificială

iFire se bazează pe sistemul de instruire imersiv iCasts, premiat, dezvoltat pentru lucrătorii din mine. Acest sistem a fost creat pentru prima dată în 2008.

Prin simularea potențialelor pericole, iCasts a instruit minerii și planificatorii. Acest lucru a dus la o reducere substanțială a accidentelor grave și a salvat nenumărate vieți pe site-urile miniere din Australia, au mai transmis cercetătorii. 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close