Antena 3 CNN Externe 62 de morți după inundațiile uriașe din Spania. Ce e gota fria, fenomenul care a provocat un dezastru în zone cu mulți români

62 de morți după inundațiile uriașe din Spania. Ce e gota fria, fenomenul care a provocat un dezastru în zone cu mulți români

Georgiana Marina
3 minute de citit Publicat la 10:36 30 Oct 2024 Modificat la 14:26 30 Oct 2024
inuundatii in spania
Inundații catastrofale în Spania. Foto: Profimedia Images

Bilanţul victimelor după inundaţiile din Spania s-a modificat dramatic în numai câteva ore. Astfel, autorităţile au anunţat că 62 de oameni au murit, în cursul dimineţii fiind anunţate 13 decese. Victimele sunt căutate cu ajutorul dronelor şi autorităţile au în desfăşurare mai multe operaţiuni de salvare. De asemenea, traficul feroviar şi aerian au fost perturbate grav din caza furtunii extrem de puternice care a lovit ţara.

UPDATE ora 14:00 Inundaţiile devastatoare care au lovit Spania au ucis 62 de oameni şi au paralizat zone extinse din ţară. De asemenea, 1.000 de militari au fost duşi de urgență în zona Valencia pentru a-i ajuta pe sinistraţi. În acest moment, 60 de drumuri naţionale sunt blocate, Parlamentul şi-a suspendat activitatea, iar funcţionarilor li s-a dat liber pentru că nu pot ajunge la muncă. 

UPDATE ora 11:00 Cel puţin 51 de persoane au murit în urma viiturilor care au lovit regiunea Valencia, din estul Spaniei, după ploile torenţiale de marţi, care au lăsat drumuri şi oraşe sub apă, au declarat miercuri autorităţile locale.

Zeci de videoclipuri distribuite pe reţelele de socializare în timpul nopţii au părut să arate oameni blocaţi de ape, unii urcându-se în copaci pentru a evita să fie luaţi de viitură.

 

Carlos Mazon, preşedintele regiunii Valencia, a declarat într-o conferinţă de presă că unele persoane au rămas izolate în zone inaccesibile.

Serviciile de urgenţă au îndemnat cetăţenii să evite orice tip de deplasare şi să urmărească actualizările din surse oficiale.

Agenţia naţională de meteorologie AEMET, a declarat cod roşu de vreme severă în Valencia, în contextul în care unele zone, precum Turis şi Utiel, au înregistrat 200 mm de precipitaţii. 

 

Ştirea iniţială

Cel puțin 13 persoane au murit, printre care și patru copii, în urma inundațiilor istorice din Valencia, Spania, a anunțat Garda Civilă citată de El Pais. Agenția meteorologică de stat AEMET a emis alertă de cod roșu.

Cinci decese au fost înregistrate în Torrent (un cuplu, doi copii și un bebeluș), patru la Paiporta (doi bărbați, o femeie și un bebeluș), unul la Chiva (un bărbat), unul la Cheste (un alt bărbat), unul în Alfafar (o femeie) și unul în Alcudia (un alt bărbat).

Este posibil ca numărul victimelor să crească, deoarece echipe de salvatori caută încă persoane dispărute.

Între timp, zeci de persoane și-au petrecut noaptea în Valencia în camioane sau mașini, pe acoperișurile magazinelor sau benzinăriilor, pe poduri sau blocate în mașini pe drumurile pline de mâl, până să fie salvați.

Mulți dintre ei încă așteaptă ca echipele de urgență să ajungă la ei.

În regiunea Valencia, ploile au fost la un nivel record, mai multe drumuri sunt închise, iar circulația trenurilor este suspendată. Douăsprezece avioane care urmau să aterizeze pe aeroportul din Valencia au fost redirecționate către alte orașe din Spania. Alte 10 zboruri care urmau să decoleze au fot anulate.

Trenurile de mare viteză între Madrid și portul din estul Valencia au fost suspendate din cauza efectelor furtunii.

Un tren de mare viteză cu 276 de pasageri a deraiat în regiunea de sud a Andaluziei, dar nimeni nu a fost rănit, a anunțat guvernul regional într-un comunicat.

Meteorologii prognozează că furtuna și ploile torențiale înaintează spre nordul regiunii, în special în provincia Castellón, unde e o puternică comunitate de români. Cel puțin șase persoane sunt încă date în orașul Letur.

Familiile cer ajutor pe retelele sociale ca autoritățile să îi găsească pe cei dispăruți.

O celulă de criză a fost constituită pentru gestionarea situației.

Ce este gota fria

Agenția meteorologică de stat AEMET a emis alertă de cod roșu în regiunea Valencia și al doilea cel mai înalt nivel de alertă în anumite părți din Andaluzia.

Ploaia intensă a fost atribuită unui fenomen cunoscut sub numele de gota fría , sau „ploaie rece”, care apare atunci când aerul rece se deplasează deasupra Mediteranei, ceea ce creează instabilitate atmosferică.

Gota fria este un fenomen meteorologic anual care coincide de obicei cu debutul toamnei și al primăverii în vestul Mediteranei. Are loc cu precădere în Spania, mai precis de-a lungul coastei de est și în Insulele Baleare, deși efectele sale pot fi resimțite și în alte zone.

×
x close