Antena 3 CNN Externe Ce consecințe ar avea victoria lui Trump pentru România? Ciolacu: „Nu se schimbă nimic, România e o oază de securitate”

Ce consecințe ar avea victoria lui Trump pentru România? Ciolacu: „Nu se schimbă nimic, România e o oază de securitate”

marcel ciolacu profimedia
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia
de Ioana Coman    |    24 Iul 2024   •   23:14

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri seara, că retragerea preşedintelui american Joe Biden din cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă nu va avea nicio influenţă asupra ţării noastre, SUA fiind partenerul strategic al României. Și dacă va fi să câștige Donald Trump, pentru noi tot „nu se schimbă nimic”.

„Nu văd nicio influenţă (...). Noi nu vorbim de Ciolacu, de Ciucă, de Iohannis, vorbim de România şi Statele Unite. America este partenerul strategic, în principal, în primul şi în primul rând în ceea ce priveşte securitatea României”, a spus Ciolacu, miercuri seara, la RTV, potrivit Agerpres.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat ce s-ar putea schimba după o eventuală alegere a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.

„Nu se schimbă cu nimic. România e o oază de securitate şi stabilitate regională (...). Suntem partener strategic, esenţial pentru Statele Unite în acest moment, regional. România e un jucător important în acest moment. Şi faptul că avem şi o stabilitate politică conferită de această coaliţie de guvernare e un lucru foarte important (...). Părerea mea, că toate lucrurile bune pe care le-am reuşit au fost în această conjunctură de stabilitate. Această coaliţie, cu bunele şi relele ei, se poate mai bine, sunt ferm convins şi sunt de acord cu dumneavoastră, a adus României o stabilitate într-o perioadă complicată”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu s-a referit şi la riscurile de securitate ale liderilor politici, subliniind că România a respins zona de extremism.

„Există riscuri, întotdeauna. Este riscul să dea şi o maşină peste tine (...). Am văzut prin votul de la locale şi de la europarlamentare că România a respins această zonă de extremism”, a spus Ciolacu, în contextul recentelor atentate din Slovacia, asupra prim-ministrului Robert Fico, şi din SUA, asupra fostului preşedinte Donald Trump.

Întrebat şi când vor putea românii să meargă în SUA fără vize, Ciolacu a spus că "mai mult ca sigur, în noiembrie". Acesta a adăugat că anul acesta se rezolvă şi dubla cetăţenie pentru românii stabiliţi în Spania. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close