![un lider european sfideaza sua trebuie sa reinarmam ucraina inaintea negocierilor de pace tara trebuie sa faca parte din nato un lider european sfideaza sua trebuie sa reinarmam ucraina inaintea negocierilor de pace tara trebuie sa faca parte din nato](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/16/un-lider-european-sfideaza-sua-trebuie-sa-reinarmam-ucraina-inaintea-negocierilor-de-pace-tara-trebuie-sa-faca-parte-din-nato-952534.webp)
Noua administraţie siriană i-a transmis unei delegaţii ruse, aflată în vizită la Damasc, că, pentru a restabili relaţiile dintre cele două ţări, aliate apropiate în timpul fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad, înlăturat de la putere, trebuie „abordate greşelile trecutului”, au relatat miercuri surse oficiale, citate de EFE, transmite Agerpres.
Noua administraţie siriană a subliniat că „restabilirea relaţiilor trebuie să abordeze greşelile trecutului, să respecte voinţa poporului sirian şi să servească interesele acestuia”, potrivit unui comunicat oficial al administraţiei siriene, însoţit de o fotografie a liderului de facto al Siriei, Ahmad al-Shareh, cu viceministrul rus de Externe, Mihail Bogdanov, strângându-şi mâinile.
Discuţiile din timpul reuniunii s-au concentrat pe „chestiuni-cheie, între care respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei”. Administraţia siriană a promis, totodată, „să se angajeze cu toate părţile interesate, pe baza unor principii, pentru a construi un viitor pentru Siria întemeiat pe dreptate, demnitate şi suveranitate”.
La rândul său, delegaţia rusă şi-a declarat „sprijinul pentru schimbările pozitive care au loc în Siria” se arată în comunicatul sirian, care adaugă că dialogul a evidenţiat „rolul Rusiei în reconstruirea încrederii cu poporul sirian prin măsuri concrete precum compensarea, reconstrucţia şi recuperarea”.
Ambele părţi s-au angajat în discuţii privind „mecanismele de justiţie de tranziţie menite să garanteze tragerea la răspundere a vinovaţilor şi să facă dreptate victimelor războiului brutal purtat de regimul (preşedintelui) Al-Assad”, exilat la Moscova, de la răsturnarea lui de la putere, în 8 decembrie 2024.
Rusia spune că poartă discuții zilnic cu noile autorități siriene
La rândul său, Kremlinul a anunţat miercuri că Rusia acţionează pentru a construi dialogul cu noua administraţie a Siriei, potrivit Reuters.
Rusia a anunţat că ambasada sa de la Damasc nu şi-a închis porţile şi că menţine contacte „zilnice” cu noile autorităţi siriene, deşi păstrează tăcerea cu privire la situaţia din jurul bazelor militare ruse din ţara arabă, cruciale pentru politica externă a Kremlinului în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Separat, o sursă siriană familiară cu convorbirile cu Moscova a declarat pentru Reuters că liderul de facto al Siriei a cerut ca Rusia să-l predea pe Al-Assad şi pe consilierii săi apropiaţi, în timpul discuţiilor cu Bogdanov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze dacă oficialii sirieni au făcut sau nu o astfel de solicitare. Kremlinul a refuzat să comenteze o relatare dinspre partea siriană potrivit căreia Damascul ar dori să obţină „compensaţii” din partea Rusiei.
La sfârşitul anului trecut, preşedintele rus, Vladimir Putin, a negat că înlăturarea de la putere a lui Al-Assad ar reprezenta o înfrângere strategică pentru Rusia în ţara arabă.
În decembrie, Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a aprobat o lege care permite ca Organizaţia pentru Eliberarea Levantului (Hayat Tahrir al Sham), al cărei lider este Al-Shareh, să fie scoasă de pe lista organizaţiilor teroriste.