Comisia Europeană ar putea declanşa procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul repatrierii romilor români şi bulgari. Oficialii europeni consideră că francezii au încălcat drepturile cetăţenilor europeni, informează AFP.
Potrivit comisarului european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor, Viviane Reding, atitudinea Guvernului francez, care a disimulat existenţa unei directive ce viza explicit romii pentru expulzări, este "o ruşine".
"Este destul!", a spus comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, care a anunţat că intenţionează să declanşeze o procedură de infringement împotriva Guvernului de la Paris. "Intenţionez să îi propun această iniţiativă preşedintelui Comisiei Europene", a precizat Reding.
Comisarul european a mai anunţat că o decizie finală în acest sens va fi luată într-un interval de două săptămâni. Procedura ar urma să fie lansată la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg.
Încă o sută de romi vor fi repatriaţi astăzi din Franţa. Romii au fost de acord să revină în România, în schimbul sumelor de bani promise.
După noile măsuri, luate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cel puţin o mie de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria. Autorităţile de la Paris le-au oferit câte 300 de euro, iar pentru fiecare copil s-au mai dat 100 de euro.
Ce presupune procedura de infringement
Procedura de infringement reprezintă principalul mijloc pe care îl are la dispoziţie Executivul european pentru a sancţiona state care nu respectă dreptul european. Potrivit AFP, aceasta presupune parcurgerea mai multor etape.
Prima etapă constă în transmiterea unei notificări. Comisia Europeană cere statului vizat de procedură să-i prezinte, într-o anumită perioadă, observaţiile sale asupra unei probleme de aplicare a dreptului Uniunii. Obiectivul îl reprezintă conformarea voluntară a statului vizat.
În acest stadiu, statul respectiv are dreptul să îşi prezinte observaţiile şi argumentele. Dacă CE consideră insuficiente aceste observaţii, se declanşează a doua etapă. Aceasta constă în trimiterea unui aviz motivat, în care Comisia constată existenţa unei infracţiuni şi cere statului vizat să pună capăt încălcării, stabilind un termen-limită în acest sens.
Avizul motivat prezintă pe larg motivele care au condus CE la convingerea că statul vizat nu a respectat una dintre obligaţiile care-i revin. Comisia poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie în lipsa unui răspuns la acest aviz, sau dacă acesta este considerat nesatisfăcător.
Comisia Europeană nu are obligaţia să sesizeze Curtea. În practică, însă, aceasta consideră că un stat care nu dă curs unui aviz motivat şi nu îşi aliniază legislaţia internă la dreptul european trebuie să compară în faţa Curţii.
Antena3.ro