„Am început să vizitez clinicile medicale pentru a afla ce este, dar toți medicii mi-au spus că este din cauza excesului de piele și mi-au prescris medicamente”, își amintește bărbatul de 63 de ani.
Cancerul penian este rar, dar incidența și ratele mortalității sunt în creștere în întreaga lume. Potrivit celor mai recente studii, Brazilia are una dintre cele mai mari rate de incidență de 2,1 la 100.000 de bărbați, notează BBC.
Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia. Acest lucru a dus la peste 4.000 de decese și, în ultimul deceniu, au avut loc peste 6.500 de amputații - în medie două în fiecare zi.
S-a constatat că Maranhão, cel mai sărac stat din Brazilia, are cea mai mare rată de incidență la nivel global, 6,1 la 100.000 de bărbați.
Simptomele cancerului de penis încep adesea cu o rană pe penis care nu se vindecă și o scurgere cu miros puternic. Unii oameni au sângerare și modificări de culoare ale penisului, de asemenea. Atunci când este detectată devreme, există șanse mari de recuperare prin tratamente precum îndepărtarea chirurgicală a leziunii, radioterapie și chimioterapie.
Dar dacă nu este tratată, poate deveni necesară amputarea parțială sau totală a penisului și, eventual, a altor organe genitale din apropiere, cum ar fi testiculele.
João a suferit o amputare parțială în ianuarie și spune că a fost o perioadă dificilă.
„Este ceva ce nu-ți imaginezi niciodată că ți se va întâmpla, iar când se întâmplă, nu poți să le spui oamenilor”, spune el.
"Mi-a fost groază de operație, dar nu a existat altă alternativă. Sentimentul din primele săptămâni după operație a fost unul de tristețe, nu pot nega. A nu avea o parte din penis este oribil."
Unii pacienți suferă o amputare totală care le schimbă viața.
Thiago Camelo Mourão de la Departamentul de Urologie al Centrului de Cancer AC Camargo din São Paulo spune: „În cazul amputației parțiale, urina continuă să iasă prin penis.
„Totuși, în amputația totală, orificiul uretral poate fi relocat în perineu, între scrot și anus, necesitând pacientului să urineze stând pe toaletă”.
Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un nume dat unui grup comun de viruși, este „unul dintre principalii factori de risc”. HPV se poate transmite în timpul sexului și, în unele cazuri, poate duce la cancer, inclusiv la nivelul gurii și penisului.
El spune: „Vaccinarea în masă împotriva HPV este esențială datorită eficienței sale ridicate în prevenirea leziunilor asociate”, dar el adaugă că ratele de vaccinare în Brazilia sunt sub nivelul necesar pentru a fi cu adevărat eficace.
„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare HPV rămâne scăzută pentru fete – ajungând doar la 57% – iar pentru băieți, nu depășește 40%”, spune el. „Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este 90%.”
El crede că dezinformarea despre vaccin, îndoielile nefondate cu privire la eficacitatea acestuia și lipsa campaniilor de vaccinare au contribuit la adoptarea scăzută.
Potrivit site-ului web al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie , fumatul poate crește și riscul de a face cancer penian.
Dar Brazilia nu este singurul loc în care cancerul penisului este în creștere. Conform celor mai recente cercetări, numărul cazurilor este în creștere în întreaga lume.
În 2022, revista JMIR Public Health and Surveillance a publicat rezultatele unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de țări. S-a constatat că cea mai mare incidență a cancerului penisan între 2008 și 2012 a fost în Uganda (2,2 la 100.000), urmată de Brazilia (2,1 la 100.000) și Thailanda (1,4 la 100.000). Cel mai scăzut a fost în Kuweit (0,1 la 100.000).
„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene”, a descoperit echipa de cercetători condusă de Leiwen Fu și Tian Tian de la Universitatea Sun Yat-Sen din China.
Ei au raportat că Anglia a înregistrat o creștere a cancerului de penis, crescând de la 1,1 la 1,3 la 100.000 între 1979 și 2009, iar în Germania, cazurile au crescut cu 50% de la 1,2 la 1,8 la 100.000 între 1961 și 2012.
Aceste cifre vor crește, conform instrumentului de predicție Global Cancer Registries. Se estimează că până în 2050, incidența globală a cancerului penian va crește cu peste 77%.
Această schimbare poate fi atribuită în mare măsură îmbătrânirii populației, potrivit experților, care spun că cea mai mare incidență a avut loc la bărbații în vârstă de 60 de ani.