Printre zonele cele mai greu lovite de ciclonul Nargis se numără capitala ţării, Rangoon, un oraş cu cinci milioane de locuitori. Ploile torenţiale au fost însoţite de rafale de vânt de până la 240 de kilometri pe oră, iar nivelul apei mării a crescut cu trei metri şi jumătate.
După trecerea furtunii, oraşul Rangoon este în stare de haos: străzile au fost blocate de copacii smulşi din rădăcini, semafoarele doborâte iar mai multe case au rămas fără acoperiş. Alimentarea cu apă potabilă şi energie electrică a fost întreruptă şi nimeni nu ştie când va fi reluată.
"Oamenii spun că nu au mai văzut în viaţa lor aşa ceva", declara un diplomat american din oraş. Într-un oraş vecin au fost distruse 75 la sută din locuinţe, iar pe o singură insulă din delta fluviului Irrawaddy au rămas fără adăpost aproape 100.000 de oameni.
Organizaţiile umanitare internaţionale au trimis echipe în ţara vecină, Thailanda, dar nu pot interveni fără o cerere oficială din partea conducerii regimului. Cei fără adăpost primesc deocamdată provizii, prelate din plastic pentru acoperişuri şi tablete de purificare a apei.
Ciclonul pare să fi ocolit, în schimb, noua capitală administrativă a ţării, unde se află capii regimului militar. Presa oficială a anunţat că armata a început operaţiunile de curăţenie, dar unii localnici se plâng că ajutoarele întârzie să ajungă la sinistraţi.
Organizaţiile umanitare internaţionale au trimis echipe în ţara vecină, Thailanda, dar nu pot interveni fără o cerere oficială din partea conducerii regimului. Ţara se numără printre cele mai sărace din Asia şi este condusă de o dictatură militară care încearcă să reducă la minimum contactele cu străinătatea.
Antena 3