Antena 3 CNN Externe Catastrofa din Valencia, văzută din spațiu. Orașul a dispărut sub o mare de noroi

Catastrofa din Valencia, văzută din spațiu. Orașul a dispărut sub o mare de noroi

Ioana Coman
1 minut de citit Publicat la 10:00 05 Noi 2024 Modificat la 10:19 05 Noi 2024
Captură de ecran 2024-11-05 095508
Imaginile din satelit arată amploarea inundațiilor catastrofale care au lovit regiunea Valencia. Foto: NASA

Imaginile din satelit arată amploarea inundațiilor catastrofale care au lovit regiunea Valencia și au ucis cel puțin 214 oameni. Metropola a fost pur și simplu înghițită de apă și noroi.

Cele două imagini din satelit arată orașul Valencia la 13 octombrie 2024 și la 30 octombrie 2024, după inundațiile istorice, potrivit Live Science.

Cantități inimaginabile de noroi au rămas în urmă. Canalul care delimitează râul Turia (de obicei secat sau extreme de firav, camuflat de vegetație) este acum  o pată uriașă de noroi care s-a revărsat.

Inundațiile devastatoare din Spania au luat cu asalt orașul Valencia și împrejurimile acestuia pe 29 octombrie, provocând cele mai grave pierderi de vieți omenești și pagube materiale din ultimele decenii în această țară. Ploile torențiale, neprevăzute și intense, au dus la moartea a cel puțin 214 persoane, iar numărul victimelor ar putea crește în continuare, echipele de salvare continuând căutările pentru persoanele dispărute. Aceasta este cea mai mare pierdere de vieți omenești cauzată de o inundație în Europa din 1967 încoace.

Cea mai afectată a fost regiunea Valenciei, unde în mai puțin de 12 ore s-a acumulat o cantitate de apă echivalentă cu precipitațiile medii dintr-un an întreg. Cea mai intensă ploaie s-a înregistrat în Chiva, cu 50 de centimetri de precipitații în doar 8 ore, potrivit Agenției Meteorologice Spaniole. Apele umflate ale râurilor, inclusiv Turia, care străbate zona metropolitană a Valenciei până la Marea Mediterană, au cauzat revărsări masive.

Valurile de apă noroioasă au acoperit străzile din suburbiile Valenciei, transportând sedimente aduse din albia râului și provocând distrugeri severe. Clădirile au fost inundate, vehiculele au fost luate de ape, iar daunele structurale sunt semnificative. Fotografiile aeriene arată amploarea dezastrului, dezvăluind cât de mult noroi s-a revărsat asupra orașului și în mare.

Pentru a face față acestei situații de urgență, Spania a mobilizat peste 7.500 de militari în Valencia, într-o intervenție de proporții care reprezintă cea mai mare operațiune militară pe timp de pace din istoria țării.

Fenomenul meteo extrem, cunoscut sub numele de Depresión Aislada en Niveles Altos (DANA), a fost cauza principală a acestor ploi masive. DANA reprezintă o „depresiune izolată la niveluri înalte” și se formează atunci când o masă de aer cald se întâlnește cu una de aer rece, stagnată în atmosferă, generând precipitații și vânturi puternice.

×
x close