Primele efecte ale climatului sunt evidente. Dar mai trebuie să treacă ceva vreme până când impactul şi efectele la scară mondială vor fi vizibile. Studiul avertizează că numărul refugiaţilor, victime ale secetei sau inundaţiilor, ar putea ajunge la circa 200 de milioane de persoane.
Francezii iau atitudine împotriva încălzirii globale
Cele 20.000 de becuri care iluminează Turnul Eiffel din Paris au fost oprite timp de 5 minute joi seară. Organizaţiile pentru protecţia mediului vor să atragă astfel atenţia asupra consumului exagerat de energie electrică responsabil de încălzirea globală. Semnalul dat de ecologişti nu este întâmplător, vineri, experţii şi oamenii de ştiinţă reuniţi la Paris vor da publicităţii un raport îndelung aşteptat, şi extrem de îngrijorător pe tema schimbărilor climaterice. Previziunile nu sunt deloc bune, se pare că în deceniile următoare ne vom confrunta cu temperaturi crescute şi fenomene meteo extreme ? canicule, dar şi furtuni violente.
UE impune o benzină mai ecologică din 2010
În contextul preocupării pentru fenomenul încălzirii globale, Comisia Europeană a decis să reducă emisiile de noxe şi dioxid de carbon. Executivul UE va obliga companiile să producă combustibili mai ecologici în condiţii mai puţin poluante. Din 2010, vom avea un nou tip de benzină mai puţin poluantă. Noua benzină va conţine 10% etanol, iar motorina va avea o compoziţie mai săracă în hidrocarburi aromatice şi sulf. Potrivit junaliştilor de la ?Evenimentul Zilei?, rafinăriile vor fi obligate să reducă emisiile cu efect de seră cu 1% pentru fiecare litru de combustibil produs, transportat şi consumat.
Ca urmare a acestor măsuri, Comisia Europeană speră ca până în 2020 să reducă cu 10% emisiile de gaze cu efect de seră din procesele de fabricaţie, transport şi folosire efectiva a combustibililor. Adică, Europa va emite o jumătate de miliard de tone de dioxid de carbon mai puţin - cantitate care in prezent echivaleaza cu totalul emisiilor cu efect de seră din Spania şi Suedia la un loc.
Pe de altă parte, grupurile Partidului Popular European şi Socialist din Parlamentul European au convenit instituirea unei comisii temporare care să analizeze şi să caute soluţii în privinţa schimbărilor climatice.
Efectele schimbării climei ? deşertificare sau inundaţii catastrofale
Jurnaliştii de la Jurnalul Naţional au publicat în ediţia de joi un articol despre efectele devastatoare ale încălzirii globale şi previziunile despre un viitor sumbru.
În următoarele decenii, temperatura medie globală va creşte cu 1,4-5,8°C, mai ales în America de Nord şi în nord-estul Asiei. Cantităţile de precipitaţii extreme, care vor aduce după ele inundaţii catastrofale, vor creşte cu procente imense, cuprinse între 5% şi 20%. În alte zone ale globului deşertificarea se va accentua, aducând cu sine o sărăcie cruntă, în zone deja defavorizate economic.
Citiţi articolul complet în Jurnalul Naţional