Antena 3 CNN Externe Castro: SUA a păstrat baza Guantanamo pentru dominaţia politică

Castro: SUA a păstrat baza Guantanamo pentru dominaţia politică

Castro: SUA a păstrat baza Guantanamo pentru dominaţia politică
16 Aug 2007   •   20:04

Liderul cubanez Fidel Castro a făcut joi comentarii pe marginea împrejurărilor în care Cuba a cedat Statelor Unite baza de la Guantanamo Bay, a cărei restituire o cere, în cel de-al doilea episod dintr-o serie consacrată relaţiilor tumultoase ale Havanei cu Washingtonul. Documentul, intitulat ?Imperiul şi insula independentă II?, traseasă în două pagini publicate de presa oficială, istoricul şi împrejurările cedării bazei navale, în 1903. Baza de la Guantanamo se întinde în sudul Cubei, pe o suprafaţă de 117,5 kilometri pătraţi, iar actul de cesiune a fost confirmat de tratatul din 1934, dintre cele două ţări. După revoluţia cubaneză, noul guvern a cerut anularea înţelegerii, dar Washingtonul a refuzat. Fidel Castro refuză să primească din partea SUA cei 4.000 de dolari chirie anuală pentru bază, prevăzuţi în tratat.

?Statele Unite au păstrat baza navală de la Guatanamo ca loc strategic de supraveghere şi apărare, pentru a-şi asigura dominaţia politică şi economică în Antile şi în America Centrală şi pentru a apăra canalul Panama?, scrie preşedintele cubanez.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, aproape 800 de ?combatanţi străini? au fost capturaţi de armata americană şi închişi la Guantanamo, în condiţii controversate.

Castro, care tocmai şi-a aniversat 81 de ani şi nu a mai avut nicio apariţie televizată din 5 iunie, publică o serie de articole referitoare la istoria cubaneză, adresată în special tinerelor generaţii.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close