Statele Unite "resping" referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin "contrar Constituţiei ucrainene", organizat "sub ameninţări cu violenţe" din partea Rusiei, afirmă Casa Albă, informează
AFP.
"Respingem
referendumul care a avut loc astăzi (duminică)", a anunţat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.
"Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat el. "Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt ieri (sâmbătă), într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus", a subliniar Carney.
"Îndemnăm toţi membri comunităţii internaţionale să continue să condamne acest tip de acţiuni şi să adopte măsuri concrete pentru a impune costuri" Rusiei, a adăugat Casa Albă.
"Această intervenţie militară şi încălcarea dreptului internaţional vor avea un preţ tot mai mare pentru Rusia, nu doar din cauza măsurilor impuse de către Statele Unite şi aliaţii lor, ci şi ca rezultat direct al propriilor acţiuni destabilizatoare ale Rusiei", se arată în continuare în text.
Locuitorii din Crimeea au plebiscitat duminică alipirea peninsulei la Rusia cu 93% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, difuzat de către autorităţile separatiste. Referendumul, prezentat ca un exerciţiu de democraţie populară de către autorităţile separatiste şi de către Moscova, s-a desfăşurat în prezenţa a mii de militari ruşi care deţin controlul asupra regiunii, de două săptămâni, împreună cu miliţii separatiste. "Nicio decizie cu privire la viitorul Ucrainei nu ar trebui să fie luată fără Guvernul ucrainean", apreciază Casa Albă.
"În plus, acest vot nu era necesar. Guvernul ucrainean şi-a anunţat în mod clar voinţa de a discuta despre o autonomie sporită pentru Crimeea, iar alegerile prezidenţiale prevăzute la 25 mai oferă o oportunitate tuturor ucrainenilor să-şi facă auzită vocea cu privire la viitorul ţării lor", mai afirmă Casa Albă.