Antena 3 CNN Externe Casa Albă este „îngrijorată” de vizita „contraproductivă” a lui Viktor Orban la Moscova: „Nu va promova cauza păcii”

Casa Albă este „îngrijorată” de vizita „contraproductivă” a lui Viktor Orban la Moscova: „Nu va promova cauza păcii”

viktor orban profimedia
Vizita lui Orban la Moscova a stârnit uimire în cadrul UE, după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    05 Iul 2024   •   22:45

Casa Albă este „preocupată de alegerea făcută de premierul (ungar) Viktor Orban de a face această călătorie la Moscova", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această deplasare a liderului ungar în Rusia „nu va promova cauza păcii şi este contraproductivă pentru sprijinirea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a adăugat ea.

Marți, Orban a vizitat Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, un gest notabil în contextul relațiilor tensionate dintre cele două țări, exacerbate de atitudinea indulgentă a Budapestei față de invazia rusă. La Kiev, Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Premierul ungar, cunoscut pentru atitudinea sa conciliantă față de Kremlin, a descris ambele călătorii într-o postare ca fiind parte dintr-o „misiune" de a obține pacea între Ucraina și Rusia.

Vizita lui Orban la Moscova a stârnit uimire în cadrul Uniunii Europene, în contextul în care Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni.

Reacții dure ale liderilor UE și NATO, după întâlnirea lui Orban cu Putin

Liderii europeni reacționează dur la vizita pe care premierul maghiar Viktor Orban a făcut-o la Moscova. Orban s-a întâlnit, vineri, cu președintele rus Vladimir Putin, care i-a mulțumit că îl vizitează în calitate de lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. „Concilierea nu îl va opri pe Putin”, a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe rețeaua socială X, după ce șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că Orban nu are niciun mandat pentru a discuta cu Putin în numele UE.

„Premierul maghiar Viktor Orban vizitează Moscova: Concilierea nu îl va opri pe Putin. Doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”, a scris Ursula von der Leyen, pe X.

La vizita lui Orban a reacționat și viitorul Înalt reprezentat pentru politică externă al UE, Kaja Kallas. „La Moscova, Viktor Orbán nu reprezintă în niciun caz UE sau pozițiile UE. El profită de poziția lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene pentru a semăna confuzie. UE este unită în spatele Ucrainei și împotriva agresiunii ruse”, a scris Kallas.

Premierul polonez, Donald Tusk, și-a pus o întrebare, în legătură cu vizita lui Orban. „Premierul Orbán în drum spre Moscova: „Vom servi ca un instrument important pentru a face primul pas către pace”. Întrebarea este în mâinile cui este acest instrument.”, se întreabă Tusk.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a referit la vizita lui Orban și a spus că acesta a anunțat înainte Alianța despre deplasarea la Moscova.

„Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară”, a spus Stoltenberg în conferinţa de presă premergătoare summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

El a precizat că premierul ungar a informat NATO în avans despre vizita la Moscova şi că este sigur că vor avea loc discuţii pe această temă şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Stoltenberg a reiterat faptul că Ungaria a sprijinit în trecut mai multe declaraţii care condamnau invazia Rusiei asupra Ucrainei.

„Este important ca toţi aliaţii, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea şi este responsabilă pentru război”, a subliniat secretarul general al NATO.

Joi, cu o zi înainte de vizită, peședintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Ungaria, în rolul său de actuală președinție rotativă a Consiliului UE, „nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”.

Michel a mai subliniat că vizita lui Orban în Rusia „ nu a reprezentat sub nicio formă poziția Uniunii”.

Vizita lui Orban la Moscova este prima vizită a unui lider european după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022. Rămas apropiat Kremlinului, liderul naţionalist a cerut marţi Ucrainei o "încetare a focului", mergând împotriva poziţiilor europene şi a lui Volodimir Zelenski care i-a sugerat în schimb să se alinieze la eforturile de pace ucrainene.

Ce a discutat Orban cu Putin

Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

„Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene", a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă.

„Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina", i-a transmis Putin lui Orban.

Şeful de la Kremlin a apreciat că Orban cunoaşte deja propunerea rusă de încetare a focului în Ucraina şi l-a invitat pe premierul ungar „să dezbată nuanţele acesteia".

Putin a mai declarat că este gata să asculte poziţia premierului ungar asupra Ucrainei şi să fie pus la curent de către Orban cu privire la opiniile altor parteneri europeni.

La rândul său, la întâlnirea de la Kremlin cu Putin, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina.

„Numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi este redus drastic, iar în curând Ungaria ar putea deveni singura care poate face acest lucru", a susţinut Orban la începutul întâlnirii cvu şeful statului rus.

Premierul ungar i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească „în condiţii atât de grele" şi a amintit că întâlnirea anterioară a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina.

„Aceasta este deosebirea dintre aceste două întâlniri", a apreciat Orban, care a subliniat caracterul special al întâlnirii din această vineri. "Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa", i-a transmis Orban lui Putin.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close