Antena 3 CNN Externe Casa Albă, despre războiul comercial SUA-China: Mingea este în terenul Chinei. Ea este cea care are nevoie de un acord cu SUA

Casa Albă, despre războiul comercial SUA-China: Mingea este în terenul Chinei. Ea este cea care are nevoie de un acord cu SUA

Andrei Paraschiv
1 minut de citit Publicat la 23:08 15 Apr 2025 Modificat la 23:09 15 Apr 2025
containere china si sua ciocnindu se in aer
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus marţi că "mingea este în terenul Chinei" dacă vrea să scadă tarifele impuse de Donald Trump. Foto: Getty Images

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a spus marţi că "mingea este în terenul Chinei" dacă vrea să scadă tarifele impuse de Donald Trump. Aceasta a subliniat că nu Washington-ul are nevoie de un acrod cu Beijing-ul, ci invers, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"China vrea ceea ce avem noi, ceea ce vrea fiecare ţară şi ceea ce avem noi: consumatorul american. Cu alte cuvinte, chinezii au nevoie de banii noştri. Preşedintele a afirmat clar, din nou, că este deschis la un acord cu China. Dar China este cea care are nevoie de un acord cu Statele Unite", a adăugat ea.

Cele două ţări au intrat într-o spirală a creşterii taxelor vamale, China lovind cu majorări ce au ajuns până la 125%. Statele Unite au impus în total taxe vamale de 145% asupra produselor chinezeşti, depăşindu-le pe cele care existau înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă. În timp ce restul taxelor vamale au fost suspendate pentru 90 de zile, cele care vizează China sunt încă în vigoare.

Casa Albă a anunţat vineri o exceptare provizorie de la suprataxe pentru produsele high-tech, în special pentru smartphone-uri şi computere, precum şi pentru semi-conductoare, care multe vin din China. Secretarul american pentru comerţ, Howard Lutnick, a asigurat însă că această pauză este temporară, oferind timpul necesar pentru a aplica taxe vamale sectoriale, care ar urma să intervină "într-o lună sau două".

Luni, ministerul său a lansat o anchetă în această problemă, precum şi asupra produselor farmaceutice, pentru a stabili dacă preponderenţa importurilor în aceste două sectoare reprezintă un risc pentru securitatea naţională. Acesta este primul pas spre introducerea de taxe vamale sectoriale, într-o procedură deja folosită pentru a le justifica pe cele impuse la oţel şi aluminiu sau automobile.

×
x close