Este vorba despre autoarea japoneză Rie Kudan, care a câștigat care a primit, miercuri, Premiul Akutagawa pentru cea mai bună operă de ficțiune a unui scriitor nou și promițător.
Acesta este unul dintre cele mai prestigioase premii literare din țară.
"Intenționez să continui să profit de utilizarea inteligenței artificiale în scrierea romanelor mele, lăsându-mi în același timp creativitatea să se exprime la maximum", a declarat scriitoarea în vârstă de 33 de ani.
Citește și: Șefa FMI: Inteligența artificială va afecta 40% din locurile de muncă la nivel mondial
Rie Kudan a precizat, mai apoi, că aproape 5% din cartea sa – The Tokyo Tower of Sympathy – a fost generat cuvânt cu cuvânt de inteligența artificială.
Romanul se concentrează în jurul dilemelor unui arhitect însărcinat să construiască o închisoare înaltă și confortabilă în Tokyo, unde sunt reabilitați infractorii, și are ca temă inteligența artificială.
Kudan a spus că, în viața ei, se consulta cu ChatGPT în legătură cu problemele pe care simțea că nu le poate spune nimănui.
"Când AI nu spunea ceea ce mă așteptam, uneori îmi reflectam sentimentele în replicile personajului principal", a spus ea.
Autoarea nu este primul artist care generează controverse prin utilizarea inteligenței artificiale, într-o perioadă în care mulți creatori simt că mijloacele lor de trai sunt amenințate de această tehnologie, notează CNN.
Anul trecut, fotograful Boris Eldagsen, stabilit la Berlin, s-a retras de la Sony World Photography Awards după ce a dezvăluit că lucrarea sa câștigătoare la categoria fotografie creativă a fost creată cu ajutorul acestei tehnologii.
Citește și: Roboții umanoizi vor lucra, printre oameni, la fabrica unui celebru producător de mașini, în SUA
Între timp, autori precum George R. R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham s-au alăturat anul trecut unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT, afirmând că aceasta a folosit lucrări protejate prin drepturi de autor, în timp ce își antrena sistemele pentru a crea răspunsuri mai asemănătoare cu cele umane.
Mai mult de 10.000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită liderilor din industria inteligenței artificiale să obțină consimțământul autorilor atunci când le folosesc lucrările pentru a antrena modele lingvistice de mari dimensiuni și să îi compenseze în mod echitabil atunci când o fac.
Scriitorul și membrul comitetului de selecție al premiului, Keiichiro Hirano, a declarat că, în opinia comitetului de selecție, utilizarea inteligenței artificiale de către Kudan nu reprezintă o problemă.
"Se pare că povestea conform căreia lucrarea premiată a lui Rie Kudan a fost scrisă folosind AI generativă este înțeleasă greșit... Dacă o citiți, veți vedea că AI generativă a fost menționată în lucrare. Vor exista probleme cu acest tip de utilizare în viitor, dar acesta nu este cazul cu Tokyo Sympathy Tower", a scris acesta pe X.
Dar, în timp ce unii dintre cei de pe rețelele de socializare și-au exprimat interesul față de utilizarea creativă a IA de către Kudan și au spus că acum sunt mai interesați de opera sa, alții au numit-o "lipsă de respect" față de alți autori care au scris fără ajutorul tehnologiei.