Antena 3 CNN Externe Carnea mistreţilor din Austria conţine urme de radioactivitate, la 25 de ani după Cernobîl

Carnea mistreţilor din Austria conţine urme de radioactivitate, la 25 de ani după Cernobîl

1 minut de citit Publicat la 19:09 08 Apr 2011 Modificat la 19:09 08 Apr 2011
Carnea mistreţilor din Austria conţine urme de radioactivitate, la 25 de ani după Cernobîl
Foto: Agerpres
Carnea porcilor mistreţi din Austria conţine şi în prezent niveluri ridicate de radioactivitate, la 25 de ani după accidentul, susţine organizaţia ecologistă austriacă Global 2000, citată de AFP.
   
"Analizele noastre pe carnea de porc mistreţ demonstrează o depăşire clară a limitelor autorizate de cesiu radioactiv", a declarat Reinhard Uhrig, reprezentant al Global 2000.
   
Carnea are un nivel de radioactivitate de 1.060 de becquereli pe kilogram, în timp ce nivelul maxim autorizat este 600.
   
"Această carne ar trebui distrusă imediat, nu să fie comercializată. Dar noi am cumpărat-o normal", a explicat Uhrig.
   
Carnea testată provine de la porci mistreţi din regiunile unde au căzut particule radioactive provenind de la Cernobîl.
   
Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei de la Cernobîl a explodat, iar norul radioactiv rezultat a traversat Europa.
   
"După 25 de ani, concentraţia de cesiu radioactiv s-a diminuat, dar sunt în continuare niveluri foarte ridicate", afirmă Global 2000. Cetăţenii austrieci s-au pronunţat împotriva energiei nucleare într-un referendum organizat în 1978.
   
Riscurile privind carnea de mistreţ sunt cunoscute, în special din cauza regimului alimentar care include ciuperci, în care se concentrează elemente radioactive.
       
Organizaţia Global 2000 a criticat Agenţia austriacă pentru Sănătate şi Alimentaţie, acuzând-o că dezinformează populaţia.

×
x close