Antena 3 CNN Externe Carnea de pasăre din Ungaria, interzisă în UE

Carnea de pasăre din Ungaria, interzisă în UE

2 minute de citit Publicat la 19:45 26 Ian 2007 Modificat la 19:45 26 Ian 2007
Carnea de pasăre din Ungaria, interzisă în UE
Bruxellesul interzice în Uniune carnea de pasăre din Ungaria, din zona în care a fost descoperită gripa aviară, în sud-estul ţării. România nu mai permite nici ea livrările din această zonă. Slovacia, şi ea vecină cu Ungaria, a decretat deja stare de alertă, dar deocamdată nu sunt motive de panică, după cum a declarat ministrul Agriculturii din Slovacia. El a ordonat însă testarea a câteva mii de păsări domestice şi migratoare. Importurile de carne de pasăre din zonele din Ungaria unde nu au fost impuse restricţii vor urma procedurile normale, care presupun ca produsele să fie însoţite de un certificat de sănătate din ţara de provenienţă şi să fie controlate la unitatea de destinaţie de un medic veterinar.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat personalul de la toate punctele de frontieră pentru a intensifica controalele. Direcţiile sanitar veterinare din mai multe judeţele au anunţat, de asemenea, că vor face mai multe verificări în gospodării şi ferme, după apariţia gripei aviare în Ungaria. Astfel, inspectorii direcţiilor din Timiş şi Arad verifică dacă localnicii îşi ţin păsările închise în curţi, în special în zona apelor, şi dacă fermele de pui respectă normele de biosecuritate, iar în Harghita sunt monitorizate localităţile unde ar putea apărea gripa aviară.

Restricţiile au fost impuse pe o rază de 10 km în jurul focarului din ţara vecină, unde există doar două ferme de creştere a păsărilor, ceea ce înseamnă că exporturile Ungariei de carne şi produse din carne de pasăre nu vor fi afectate considerabil de această măsură a CE. Importurile de carne de pasăre din zonele din Ungaria unde nu au fost impuse restricţii vor urma procedurile normale, care presupun ca produsele să fie însoţite de un certificat de sănătate din ţara de provenienţă şi să fie controlate la unitatea de destinaţie de un medic veterinar. Iar România nu e un mare importator de carne de pasăre din Ungaria.

Doar două mii de tone dintr-un total de 145 de mii de tone anul trecut. Autorităţile de la Bruxelles au decis restricţionarea livărilor de carne de pasăre din zona Ungariei unde a fost depistat virusul gripei aviare. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare spun că măsura este normală şi nu trebuie să îngrijoreze. Direcţiile sanitar-veterinare din Timiş, Arad şi Bihor au început deja să controleze gospodăriile din zonă.

În Bihor, inspectorii verifică în special dacă păsările sunt ţinute în curţi, şi dacă fermele respectă normele de biosecuritate. Şi în Arad, medicii veterinari au intensificat controalele. Au fost vizate 12 ferme, unde specialiştii au verificat cauza morţii animalelor. Măsuri de siguranţă au fost luat şi în judeţul Timiş, unde inspectorii DSV verifică luciurile de apă, fermele şi gospodăriile.

Antena 3

×
x close