Carnea în eprubetă ar putea fi acceptată, în curând, în Ununea Europeană dacă se dovedeşte a fi calitativă.
„De acord cu alimentele cultivate în laborator, atât timp cât respectă standardele noastre nutriționale”, a anunțat Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE.
În schimb, Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a transmis în direct la Antena 3 CNN că "așa cum arată legislația europeană, nu putem să spunem că putem să beneficiem de această carne făcută în epubretă".
"Din punctul meu de vedere, așa cum arată legislația europeană, nu putem să spunem că putem să beneficiem de această carne făcută în epubretă, pentru că avem o politică agricolă comună care finanțează inclusiv zootehnie, adică proteina vegetală, dar produsă convențional, în niciun caz în laboratoare. Astăzi când discutăm în euro, Europa nu este pregătită pentru un astfel de aliment. (...)
Sigur, declarațiile unor oficiali europeni trebuie să fie rezultatul voinței politice, stat al statelor membre și Europa să se hotărască dacă vrea să mai finanțeze o zootehnie și o agricultură așa cum a finanțat în prin politica agricolă comună, sau o să ne apucăm să facem carne în epubetă", a spus Emil Dumitru.
Citeşte şi: Carnea "crescută" în laborator, bună de consum. Când va ajunge pe mesele oamenilor
De asemenea, când a fost întrebat ce înseamnă să respecte standardele noastre nutriționale, Dumitru a răspuns că "trebuie să vedem dacă există un studiu prin care să demonstreze că această carne artificială, nu cumva este dăunătoare organismului".
"Aici nu cred că trebuie să vorbim de standarde nutriționale, ci trebuie să vedem dacă există un studiu prin care să demonstreze că această carne artificială, crescută artificial, nu cumva este dăunătoare organismului", a declarat vicepreședintele comisiei de agricultură.
Există peste 150 de companii de carne cultivată în laborator în întreaga lume, susţinute de investiţii de câteva miliarde de dolari.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) va permite unei companii californiene numite Upside Foods să preleveze celule de la găini vii şi să le crească într-un mediu de laborator controlat pentru a produce un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal, informează The Guardian.