Antena 3 CNN Externe Carles Puigdemont le face cu mâna, din Belgia, polițiștilor spanioli. Liderul partidului său spune că separatistul a părăsit țara joi

Carles Puigdemont le face cu mâna, din Belgia, polițiștilor spanioli. Liderul partidului său spune că separatistul a părăsit țara joi

Puigdemont Carles
Carles Puigdemont la Barcelona, cu pumnul drept ridicat și pe cale să dispară de sub nasul polițiștilor care ar fi trebuit să-l aresteze, joi, 8 august 2024. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Adrian Iclozan    |    09 Aug 2024   •   12:38

Separatistul catalan Carles Puigdemont a părăsit Spania și revine în Belgia, țara în care s-a refugiat în ultimii șapte ani, pentru a evita să fie arestat, relatează Politico, citând un oficial de rang înalt din formațiunea politică a fugarului.

Puigdemont "se întoarce la Waterloo", a spus Jordi Turull, secretarul general al partidului lui Puigdemont, Junts per Catalunya.

Turull a discutat, vineri, cu jurnaliștii postului de radio local RAC1 și a precizat că, după ce a fugit din Barcelona, separatistul, vizat de un mandat de arestare pe numele său, a petrecut noaptea trecută în Franța.

Șeful Junts per Catalunya a adăugat că Puigdemont a sosit în Spania încă de marți, iar cei doi au luat cina în acea primă seară.

Avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boye, a vorbit, de asemenea, cu postul de radio catalan și a confirmat că fostul președinte regional a părăsit Spania, dar nu a dat alte detalii despre locul în care se află acesta.

Ministerul de Interne al Spaniei nu a răspuns imediat la soliciarea Politico de a comenta situația, notează publicația citată.

Carles Puigdemont și-a bătut joc de autoritățile din Spania cu ajutorul a doi ofițeri din poliția catalană

Puigdemont, fost președinte regional și inițiatorul unui referendum ilegal de independență în 2017, și-a făcut o apariție surprinzătoare, joi, la Barcelona, unde a ținut un scurt discurs, după care a dispărut.

Cu o zi înainte, el anunțase pe contul său de pe platforma X că intenționează să revină în țară, în ziua în care parlamentul local urma să-l aleagă în funcția de lider regional pe socialistul Salvador Illa, aliat apropiat al premierului Pedro Sanchez.

După dispariția de la mitingul din Barcelona, poliția catalană a lansat operațiunea "Cușca", menită să-l captureze pe Puigdemont.

Singurul rezultat palpabil al acestei desfășurări de forțe a fost haosul în traficul rutier: presa spaniolă a relatat că, din cauza blocajelor poliției, s-au format cozi de kilometri, mai ales în apropiere de frontiera cu Franța.

În prezent, poliția catalană este în centrul unei controverse naționale, după ce doi ofițeri din rândurile sale au fost arestați, joi, fiind acuzați că l-au ajutat pe Puigdemont să fugă.

Jupol, principalul sindicat al poliției din Spania, a comunicat că fuga politicianului a reprezentat "o inacceptabilă neglijență în serviciu" din partea instituției.

O altă organizație, Sindicatul Unificat al Poliției, a cerut ca Poliția Națională și Garda Civilă a țării să preia conducerea forțelor de ordine din Catalonia, iar ofițerii regionali să fie excluși din anchetă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close