Ceea ce face democrația americană diferită de oricare altă democrație din lume este faptul că alegerile nu sunt câștigate de candidatul care obține cele mai multe voturi, ci de cel care adună cei mai mulți electori din cele 50 de state. Anul acesta, șapte state nehotărâte sunt în atenția celor doi candidați Kamala Harris și Donald Trump.
Fiecare stat, în funcție de numărul de locuitori, are un anumit număr de voturi ale Colegiului Electoral. În total, sunt 538 în joc, iar câștigătorul este candidatul care obține cel puțin 270 dintre acestea. Este posibil ca un candidat să câștige cele mai multe voturi la nivel național - cum a făcut Hillary Clinton în 2016 - dar să fie totuși învins la numarul de electori adunați.
Majoritatea statelor înclină puternic către un partid sau altul, astfel încât toți ochii sunt îndreptați spre câteva state indecise. Acestea sunt cunoscute ca „swing states”.
Anul acesta, șapte state nehotărâte sunt în atenția echipelor de campanie ale Kamalei Harris și a lui Donald Trump.
Este vorba despre Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.
În restul țării, rezultatul alegerilor este mult mai previzibil, cu state descrise drept „roșii”, favorabile lui Donald Trump, sau „albastre”, înclinate spre Kamala Harris.
Dintre statele pivot, Pennsylvania are cele mai multe voturi electorale- 19. În urmă cu 4 ani acesta a fost un stat critic pentru soarta alegerilor americane.
În acest moment, cursa este foarte strânsă în cele șapte state considerate câmpuri de luptă în aceste alegeri.
Potrivit sondajelor, în Arizona, Georgia și Carolina de Nord, prima poziţie a trecut de la un candidat la altul de câteva ori în ultimele săptămâni, însă, acum, Trump are un mic avans. În Nevada, balanța înclină ușor spre Kamala Harris. În celelalte trei state - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - Harris a condus de la începutul lunii august, uneori cu două sau trei procente, dar în ultimele zile sondajele s-au schimbat, iar Trump are acum un avans foarte mic.