Antena 3 CNN Externe Capsula Cygnus a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională cu un transport de aproape 4 tone de alimente şi echipamente ştiinţifice

Capsula Cygnus a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională cu un transport de aproape 4 tone de alimente şi echipamente ştiinţifice

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 19:19 06 Aug 2024 Modificat la 19:19 06 Aug 2024
statia spatiala internationala
Staţia Spaţială Internaţională. Sursa foto: Getty Images

Capsula robotică Cygnus, fabricată de compania privată Northrop Grumman, a andocat la Staţia Spaţială Internaţională în dimineaţa zilei de marţi, cu un transport de aproape 4 tone de alimente şi echipamente ştiinţifice, transmite Space.com, potrivit Agerpres.

Capsula Cygnus, care a fost lansată cu o rachetă Falcon 9, aparţinând SpaceX, duminică, 4 august, a fost prinsă de braţul robotic al ISS, marţi, la ora 07:11 GMT.

Capsula de transport ce poartă numele S.S. Richard "Dick" Scobee, după cel al comandantului misiunii NASA STS-51-L încheiată tragic pentru naveta Challenger, a transportat 3.720 de kilograme de alimente, echipamente ştiinţifice şi alte provizii necesare echipajului ISS.

Printre experimentele care au ajuns marţi pe ISS se numără Rotifer-B2, care urmează să studieze modul în care zborurile spaţiale afectează mecanismele de reparare ale ADN-ului în cazul speciei de rotifere Adineta vaga. Rotiferele sunt o încrengătură de nevertebrate acvatice microscopice înrudite cu nematodele, cu dimensiuni între 0,04 şi 3 mm.

"Aceste organisme micuţe dar complexe sunt recunoscute pentru abilitatea lor de a rezista în condiţii aspre de mediu, inclusiv doze de radiaţii de 100 de ori mai puternice decât cele pe care le por suporta celulele umane", conform NASA. Experimentul Rotifer-B2 "poate îmbunătăţi modul general în care înţelegem deteriorarea ADN-ului şi mecanismele sale de reparare pentru aplicaţii pe Pământ", mai precizează NASA.

Acesta este cel de-al 21-lea zbor de aprovizionare realizat de o capsulă din gama Cygnus către ISS. 

×
x close