Meteorologii anunță vreme caniculară în Muntenia și Moldova în această săptămână, nopți tropicale în Dobrogea și valori termice mult mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă la munte, potrivit estimării evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 20 iunie - 3 iulie, informează agerpres.ro.
În Banat, în prima săptămână de prognoză valorile termice vor crește treptat, iar media maximelor diurne va atinge 32 de grade pe 24 - 25 iunie. Apoi regimul termic va marca o scădere ușoară, astfel încât, din 27 iunie și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vor fi maxime diurne, în medie, de aproximativ 30 de grade, cu mici variații de la o zi la alta. Minimele nocturne vor crește de la valori medii de 17 grade la începutul intervalului, spre 19 grade în jurul datei de 25 iulie, pentru ca, ulterior, să scadă spre 17 grade. Vor fi averse, local mai importante cantitativ în primele 3 zile ale intervalului. Ploi de scurtă durată vor apărea izolat și în zilele care urmează, dar pe arii restrânse.
În Crișana, în prima parte a intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor marca o creștere, de la medii de 29 de grade la început, spre 32-33 de grade în jurul datei de 24 iunie, apoi vor scădea spre 29-30 de grade, valori prognozate pentru intervalul 28 iunie - 3 iulie. Temperaturile minime vor crește de la 17 grade la începutul primei săptămâni de prognoză, către 19 grade, în medie, spre finalul acesteia, pentru ca apoi să scadă până la valori medii de 17 grade, ce se vor menține relativ constante în intervalul 29 iunie - 3 iulie. Până în data de 21 iunie vor fi averse pe arii relativ extinse, izolat mai însemnate cantitativ, apoi gradul de instabilitate se va reduce, iar condiții pentru ploi de scurtă durată vor fi aproape în fiecare zi, dar pe arii restrânse.
În Transilvania, prima săptămână a intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 32 de grade, iar la începutul celei de-a doua săptămâni regimul termic va marca o ușoară scădere, astfel încât media maximelor în intervalul 27 iunie - 3 iulie va fi de 28 de grade. Temperaturile minime vor fi mai ridicate în prima săptămână, la o medie de 17 grade, pentru ca în a doua săptămână să scadă spre o medie regională de 15 grade. Ploi de scurtă durată se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în zilele de 26 și 27 iunie.
În Maramureș, vremea se va încălzi treptat în primele zile ale prognozei, de la valori medii diurne de 29-30 de grade, spre 32 de grade pe 24 - 25 iunie, după care regimul temperaturii aerului va marca o scădere, spre o medie a valorilor maxime de 28-29 de grade, în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză. Media minimelor nocturne va avea o evoluție similară și, de la valori de 17-18 grade în prima săptămână, va scădea ușor spre aproximativ 16 grade, din 28 iunie. Averse pe arii mai extinse, dar numai izolat moderate cantitativ, se vor semnala pe 20 și 21 iunie și, din nou, după data de 26 iunie.
În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni caniculară în orele amiezelor, când, local, și disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime vor fi, în medie, între 32 și 34 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 19 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere ușoară, dar vremea se va menține călduroasă, cu maxime diurne de peste 30 de grade și minime nocturne în jurul a 17 grade. Ploi slabe, de scurtă durată, vor fi posibile, pe spații mici, în fiecare zi, dar cu precădere în jurul datelor de 23 și 26 iunie, respectiv 1 iulie.
În Dobrogea, regimul termic nu va suferi modificări semnificative în următoarele două săptămâni de prognoză. Vremea va fi călduroasă, cu temperaturi medii diurne ce vor depăși 30 de grade până în data de 27 iunie, apoi se vor situa în jurul valorii de 29 de grade. Valorile minime vor fi caracteristice unor nopți tropicale, depășind 20 de grade în cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea de apariție a ploilor slabe, de scurtă durată, va fi redusă și, doar în 26 iunie și 2 iulie, acestea își mai pot face apariția sporadic.
În Muntenia, în cea mai mare parte a regiunii, vremea va fi caniculară până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în orele amiezii, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime, de 19-20 de grade, în medie, vor fi mai ridicate decât cele normale în această perioadă. Din 27 iunie vremea se mai răcorește, dar mediile maximelor diurne se vor situa, în continuare, peste 30 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în jurul a 18 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, slabe cantitativ, însoțite și de descărcări electrice va fi mai mare în zilele de 23, 24, 26 și 27 iunie.
În Oltenia, regimul termic nu se va modifica semnificativ, valorile termice urmând a se menține mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Astfel, în prima săptămâna se vor înregistra medii diurne de 32-33 de grade și temperaturi nocturne de 19-20 de grade, apoi valorile maxime se vor situa în jurul a 30 de grade, iar media regională a minimelor va fi de 18 grade. Ploi slabe, de scurtă durată, vor fi posibile, pe spații mici, în fiecare zi, dar cu precădere în jurul datelor de 23, 24 și 27 iunie.
La munte, valorile termice se vor menține mult mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă, pe tot parcursul intervalului de prognoză. Mediile maximelor diurne se vor încadra între 19 și 23 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 11 și 14 grade, cele mai ridicate temperaturi urmând a se înregistra în intervalul 20 - 26 iunie. Aversele vor apărea în fiecare zi, dar pe arii mai extinse după data de 23 iunie, când, izolat, vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.
Mai multe informații despre starea vremii, citiți pe meteoplus.antena3.ro