Antena 3 CNN Externe Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Cynthia McKinney, afro-americană bătăioasă

Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Cynthia McKinney, afro-americană bătăioasă

1 minut de citit Publicat la 01:05 05 Noi 2008 Modificat la 01:05 05 Noi 2008
Candidaţii anonimi la preşedinţia SUA: Cynthia McKinney, afro-americană bătăioasă
Istoria se scrie în aceste momente cruciale, când poporul american ar putea să aleagă primul afro-american în poziţia de preşedinte al ţării. Barack Obama se înfruntă cu John McCain, iar sondajele nu pot prevede cu certitudine răsturnările de situaţie. Acestea pot interveni, printre altele, datorită ?micilor? candidaţi, anonimi fără şanse reale la fotoliul prezidenţial, care pot însă să înfluenţeze balanţa voturilor în unele state cheie. Dintre candidaţii de anul acesta, se remarcă patru. Iată potenţialii hoţi de capital politic: libertarianul Bob Barr (creditat cu 2,5% din intenţiile de vot la nivel naţional), independentul Ralph Nader (1,3%), Chuck Baldwin, reprezentant al Partidului Constituţional şi candidata Verzilor, Cynthia McKinney (câte un procent).
Cynthia McKinney este singura dintre aceştia care a trecut prin greul politicii, ca membră a Camerei Reprezentanţilor. Timp de 12 ani, ea a ţinut stindardul democraţilor, reprezentând Georgia până în 2003. La prezidenţiale a fost trimisă însă de Partidul Ecologiştilor şi va fi prezentă în 32 de state. I-ar putea crea probleme lui Obama, privându-l de voturile feministelor şi al pacifiştilor.
A atras atenţia asupra ei când a declarat că preşedintele Bush ştia totul despre atacul de la 11 septembrie, dar nu a luat măsuri. Mckinney numeşte evenimentele din 9/11 drept ?noul Pearl Harbor" (documente din arhivele americane au dezvăluit că preşedintele Roosevelt fusese informat despre iminenţa atacului japonez, însă a preferat să-şi sacrifice o mare parte din flotă, pentru a convinge America să intre în război). În intervenţiile sale din Senat s-a mai arătat preocupată de asasinarea lui Martin Luther King jr. şi de moartea lui Tupac Shakur.
În urmă cu doi ani, a avut o altercaţie cu un poliţist care nu a lăsat-o să eludeze bariera de securitate de la intrarea într-o clădire a Legislativului. McKinney a neglijat să treacă pe la bariera de securitate - un privilegiu, şi nu o obligaţie a aleşilor SUA. Unul dintre agenţii de pază nu a recunoscut-o şi a invitat-o de trei ori la control. McKinney îşi continua drumul, aşa că agentul a atins-o pe braţ (sau ar fi apucat-o de braţ). Deputata a ripostat prompt, lovindu-l cu telefonul mobil. Biroul reprezentantei a dat ulterior publicităţii un comunicat în care îşi exprima regretul pentru ?nefericitul incident", fără a-şi cere şi scuze.
Almanahul politicii americane, cartea de căpătâi a profesioniştilor (publicată de National Journal), notează că McKinney obişnuieşte să facă ?declaraţii provocatoare rasial, care au îndepărtat-o de o parte din aleşii majorităţii, ca şi din opoziţie".

Antena3.ro

×
Etichete: alegeri SUA ecologisti
x close