Antena 3 CNN Externe Un candidat de pe lista scurtă pentru șefia Interpol este acuzat că a fost implicat în răpirea a doi afaceriști indieni

Un candidat de pe lista scurtă pentru șefia Interpol este acuzat că a fost implicat în răpirea a doi afaceriști indieni

interpol
Mubita Nawa este acuzat de implicare în răpirea, agresarea și tentativa de extorcare a doi afaceriști indieni
de Andreea Ştefan    |    24 Iun 2024   •   13:52

Mubita Nawa din Zambia, candidat la funcția de viitor șef al Interpol, a fost acuzat de implicare în răpirea, reținerea, agresarea și tentativa de extorcare a doi oameni de afaceri indieni, incidente care s-au petrecut în anul 2022, potrivit The Guardian.

Avocații lui Vinod și Uddit Sadhu au scris Interpolului, afirmând că acuzațiile împotriva lui Mubita Nawa, comisar adjunct de poliție în Zambia, sugerează că acesta este„în mod clar nepotrivit" pentru a fi următorul secretar general al organizației.

Nawa, sprijinit de statele membre ale Uniunii Africane, este una dintre cele patru persoane de pe lista scurtă pentru șefia Interpol, candidatul câștigător urmând să fie anunțat în curând.

Într-o scrisoare trimisă Interpolului de către firma de avocatură Leverets Group, cu sediul în Regatul Unit, în numele Sadhus, se afirmă că clienții săi „au motive serioase să creadă că Nawa a jucat un rol esențial într-o conspirație care a dus la răpirea, agresarea și tentativa de extorcare ilegală a acestora" în septembrie 2022, când era director adjunct în cadrul CID din Zambia.

Se spune că frații Sadhus au fost „prinși într-o ambuscadă de atacatori care s-au dat drept ofițeri de poliție autorizați și au fost urcați într-o dubă nemarcată înainte de a fi duși la o reședință privată din Lusaka, unde au fost supuși amenințărilor și constrângerilor, înainte ca unul dintre captivi să reușească să dea alarma folosind un telefon mobil ascuns”. 

„Ulterior, au fost transferați la o secție de poliție, unde au continuat să fie amenințați și constrânși de noi răpitori, agresori și șantajiști, inclusiv de Nawa”, se mai arată în scrisoare.

Cine sunt Vinod și Uddit Sadhu

Frații Sadhu sunt proprietarii Sun Pharmaceuticals, o societate căreia instanța supremă din Zambia i-a acordat aproximativ 117 milioane de franci elvețieni (105 milioane de lire sterline) pentru plata în exces a unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Zambiei. Plata, pentru care guvernul Zambiei își asumă responsabilitatea, nu a fost încă efectuată.

În scrisoare se afirmă că, de la pronunțarea hotărârii, frații Sadhu au fost supuși „unor presiuni extreme și ilegale" pentru a renunța la plată de către persoane apropiate de statul zambian, „precum Nawa și asociații săi".

În scrisoare se afirmă că frații Sadhu au inițiat proceduri judiciare împotriva unor ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali pentru daune legate de evenimentele din septembrie 2022, iar cazul urmează să fie audiat în luna octombrie a acestui an, când Nawa „va fi un martor important".

Poliția neagă acuzațiile aduse de Vinod și Uddit Sadhu

Într-o declarație, serviciul de poliție din Zambia a afirmat: „Respingem categoric acuzațiile răuvoitoare... Aceste acuzații sunt complet nefondate și sunt menite să păteze imaginea lui Mubita Nawa înainte de viitoarele alegeri ale secretarului general al Interpol".

Acesta a declarat că frații Sadhu sunt suspectați într-o anchetă privind comiterea unei fraude prin presupusa modificare a structurii acțiunilor Sun Pharmaceuticals.

„Afirmațiile lor sunt fabricate și reprezintă o încercare disperată de a distrage atenția de la acțiunile lor criminale și de a se sustrage justiției din Zambia. Aceste acuzații fac parte dintr-o campanie de denigrare calculată pentru a submina candidatura dlui Nawa și a-i afecta reputația”, a mai transmis poliția.

Un purtător de cuvânt al Sadhus a declarat, în replică: „Frații Sadhu nu au fugit din țară. Ei au rămas în Zambia timp de un an după răpire, dar acum au părăsit Zambia deoarece se tem de răpire și violență din partea sindicatului care încearcă să fure banii Sun Pharma. Familia sau avocații lor nu au primit niciun mandat de arestare".

El a declarat că instanțele au respins acuzațiile formulate împotriva fraților Sadhu și că Ministerul Justiției din Zambia a recunoscut că datorează 117 milioane de franci elvețieni către Sun Pharma.

×
Subiecte în articol: Interpol rapire
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close