Bundestagul, forul legislativ din Germania, s-a reunit, luni, având un singur punct pe ordinea de zi: retragerea încrederii cancelarului Olaf Scholz, relatează presa internațională.
Votul s-a încheiat după-amiază, iar Scholz urma să îi ceară, mai târziu în cursul zilei, președintelui Frank-Walter Steinmeier să dizolve Bundestagul.
Din 717 voturi, doar 207 au fost în favoarea cancelarului, în timp ce 394 au exprimat neîncrederea în acesta. Au fost consemnate, de asemenea, 116 abțineri.
"Am ajuns la finalul ordinii de zi și al coaliției-semafor", a anunțat Bärbel Bas, președintele Bundestagului, folosind numele dat de presă defunctei coaliții tripartite de guvernământ.
Alegerile legislative anticipate din Germania urmează să desfășoare pe 23 februarie.
În acest context, social-democrații lui Scholz și Verzii vor continua să conducă prima economie a UE până la formarea unui nou guvern, probabil în primăvară.
Criza politică din Germania, declanaștă după ce Scholz l-a demis pe ministrul de Finanțe
Această criză din politica germană a fost declanșată chiar de Scholz, care și-a demis în această toamnă ministrul de Finanțe, Christian Lindner.
Partidul Democrații Liberi (FDP) al acestuia din urmă a părăsit coaliția de guvernământ, marcând dispariția de facto a acesteia.
Îndepărtarea lui Lindner și ieșirea FDP de la guvernare au reprezentat deznodământul unei dispute de luni de zile în guvernul de la Berlin cu privire la acoperirea unei "găuri" de mai multe miliarde de euro în bugetul național.
AfD câștigă puncte atacând guvernul dinaintea lui Scholz
În ședința de luni, Alice Weidel, reprezentanta partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), l-a acuzat pe Scholz pentru faptul că nu a convocat votul de neîncredere imediat după disoluția coaliției sale, luna trecută.
Ea a atacat și coaliția de guvernământ anterioară, invocând "politică de migrație eșuată", și a cerut returnarea imediată a refugiaților sirieni din Germania.
De asemenea, reprezentanta AfD a acuzat partidele care au girat coaliția lui Scholz de faptul că, prin sprijinul în armament pentru Ucraina, au făcut din Germania o țintă potențială pentru un atac nuclear din partea Rusiei.
Potrivit presei internaționale, mai mulți deputați au plecat din sală în timpul discursului rostit de Alice Weidel.
Extrema dreaptă germană, cotată pe locul 2 în sondaje
Peisajul politic german în urma căderii guvernului Scholz arată o profilare clară a formațiunii de extremă dreapta AfD în opțiunile alegătorilor.
Un sondaj recent indică faptul că CDU/CSU, de centru-dreapta, este cotată cu 31% în intențiile de vot, urmată de AfD, 18%, de SPD, formațiunea lui Olaf Scholz (17%) și de Verzi (13%)
FDP, formațiunea ministrului demis de Scholz, și noua Alianță conservatoare de stânga condusă de Sahra Wagenknecht s-ar afla în zona pragului de 5%, necesar pentru intrarea în Bundestag.